13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Ekstremisti na čelu s princom planirali da preuzmu vlast u Nemačkoj

Njemacka policija je u velikoj antiteroristickoj akciji uhapsila i Hajnriha XIII, princa Rojsa od Hesena. Princ, koji je posle planiranog puca trebalo da preuzme vodenje države, prebacen je u istražni zatvor. (dpa – standardna prava upotrebe) Foto: Boris Roessler/dpa

U jednoj od najvećih policijskih akcija protiv ekstremista u istoriji SR Njemačke u srijedu je uhapšeno 25 ljudi. Planirali su državni udar terorističkim metodama, saopštilo je tužilaštvo. Uhapšeni su i sudija – bivša poslanica krajnje desnice, jedan podoficir specijalne jedinice vojske i kolovođa, preduzetnik Hajnrih XIII, princ Rojs od Hesena (Heinrich Reuß Hessen).

Princ, koji je posle puča trebalo da preuzme državno kormilo, i drugi osumnjičeni su u međuvremenu smešteni u istražni zatvor, rekao je državni tužilac Peter Frank.

Uhapšeni su iz miljea “građana rajha” – ljudi koji ne priznaju državno uređenje i državne demokratske strukture. Često odbijaju da plaćaju poreze. Često su u sukobu sa vlastima. Veruju da postoji “duboka država.” Njemačka tajna služba računa da ih ima oko 21.000.

Prema njihovom uvjerenju, uskoro predstoji napad tehnološki nadmoćnog tajnog saveza vlada, tajnih službi i vojski različitih zemalja, uključujući i Rusiju i Sjedinjene Države.

Grupa koja je planirala puč je osnovana najkasnije u novembru prošle godine. Njen centralni organ je takozvani savet, u kojem kao i u državnim vladama postoje različiti resori, kao što su pravosuđe, spoljni poslovi i zdravstvo.

Birgit Malzak-Vinkeman (Malsack-Winkemann), bivša poslanica krajnje desne Alternative za Nemačku, sudija, bila je “viđena” za ministarku pravde, rekao je tužilac Frank.

Frank je rekao da su policajci zaplenili obiman materijal u oko 150 pretresa. Prema informacijama dpa, oružje je pronađeno u nekoliko desetina objekata. Neki osumnjičeni imaju dozvolu za oružje, što je jedan od razloga za veliki broj specijalaca uključenih u raciju.

Oružano krilo grupe trebalo je da “ukloni” demokratske strukture u opštinama i okruzima. Teroristička organizacija je bila svesna da bi bilo i mrtvih, ali je bila u najmanju ruku spremna da to prihvati kao nužan korak ka postizanju željene “promene sistema na svim nivoima.”

Pojedinci za koje se sumnja da su članovi grupe bili su aktivni pripadnici vojske, a jedan od ciljeva bio je upravo da se za planirani državni udar regrutuju vojnici i policajci.

Ministar pravde Marko Bušman (Marcio Buschmann) je obimnu policijsku raciju opisao kao “antiterorističku akciju.” “Demokratija je sposobna da se brani: od jutros je u toku velika antiteroristička akcija,” napisao je ministar na Tviteru.

Okidač istrage bile su navodno veze sada razotkrivenog udruženja sa pripadnicima grupe “Ujedinjene patriote,” koji su uhapšeni u aprilu i koji su planirali otmicu ministra zdravstva Karla Lauterbaha (Lauterbach).

Izvor:dpa

Najčitanije