8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

“Endemic pathway – Put endema” na Tivatskim Solilima

Solila – foto Boka News

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore organizuje kamp za endemske vrste i prirodno nasleđe i takmičenje u posmatranju ptica u sklopu projekta skraćeno „ePATH“, koji se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

Trodnevni kamp za endemske vrste i prirodno nasleđe i trodnevno takmičenje u posmatranju ptica će biti održano od 16. do 18. novembra u Posebnom rezervatu prirode “Tivatska solila”.

Kamp se organizuje u cilju predstavljanja endemskih i ugroženih vrsta ptica, insekata, biljaka, vodozemaca i prirodnog nasleđa na inovativan i drugačiji način kroz zanimljive edukativne obilaske i prezentacije, identifikaciju i monitoring vrsta, posmatranje i fotografisanje vrsta kao i terenski rad i prstenovanje ptica. Pored toga, takmičenje u posmatranju ptica uz korišćenje nove “ePATH” mobilne aplikacije će doprinijeti podizanju svijesti o značaju ptica i prirodnog nasleđa ovog zaštićenog područja.

Solila – foto Boka News
Projekat “Put endema – ePATH” ima za cilj kreiranje zajedničke turističke ponude u 3 zaštićena područja, u kojima žive mnoge rijetke i endemske vrste flore i faune, kroz promociju prirodnih i kulturnih vrijednosti: Park prirode “Hutovo blato” u Čapljini (BIH), Botanički vrt “Kotišina” u Makarskoj (HR) i Posebni rezervat prirode “Tivatska solila” u Tivtu (CG).
Projektne aktivnosti su usmjerene na formiranje i promociju zajedničke turističke ponude “Put endema” u sva tri rezervata prirode, organizaciju grupnih posjeta, kampova za posmatranje ptica, takmičenja za posjetioce, radionica za djecu školskog uzrasta kao i na razvoj aplikacije za mobilne telefone, izradu promotivnog materijala i sl.

Najčitanije