7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

EU Parlament – Boku Kotorsku očuvati i zaštititi

Mapa Boke Kotorske
Mapa Boke Kotorske

Ususret današnjem izjašnjavanju o Izvještaju o napretku Crne Gore za 2014. godinu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, predstavnici Vijeća EU, Europske komisije i europarlamentarci pohvalili su ostvareni napredak, ali su i ukazali na ono što EU očekuje od crnogorskih vlasti na putu u Europsku uniju.

Između ostalog, Parlament EU u Izvještaju prepoznaje Boku Kotorsku kao multietničku sredinu te poziva vlasti na očuvanje i zaštitu multinacionalnog identiteta toga područja.

U raspravi je sudjelovala i voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica koja je izrazila zadovoljstvo jer su svi amandmani hrvatske EPP delegacije uvršteni u tekst Rezolucije, bilo kao kompromisni ili samostalni.

„U cilju očuvanja dobrosusjedskih odnosa i dalje ćemo ustrajati na rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja s Crnom Gorom i to u ranoj fazi pristupnih pregovora s EU, kako između ostaloga stoji u Rezoluciji. Posebno naglašavam poziv Europskog parlamenta koji će biti upućen Crnoj Gori na brzo i učinkovito rješavanje graničnih pitanja, a ovdje posebno ističem granicu na Prevlaci – poručila je zastupnica Šuica.

Šuica je također istaknula važnost provedbe učinkovite istrage o ratnim zločinima u skladu s međunarodnim normama bez odlaganja, te je dodala kako EU očekuje od Crne Gore da efikasno provede zaključke Europskog parlamenta, dok će s druge strane Hrvatska i dalje podupirati njezin europski put dijeleći bogato iskustvo u pregovorima s EU.

Najčitanije