16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Europol: Zaplijenjeno 4,1 milijarde eura od organiziranog kriminala u EU-u

Foto: Screenshot, YT, Europol / Jutarnji

Evropski istražitelji zaplijenili su milijarde u borbi protiv organiziranog kriminala, no to je tek djelić kriminalne dobiti, objavila je europska policijska agencija Europol.

Procjenjuje se da je u Europskoj uniji 2020. i 2021. u prosjeku zaplijenjeno 4,1 milijardu eura, stoji u izvješću Europola.

Iznos zaplijenjene dobiti ipak je još uvijek prenizak jer predstavlja tek manje od 2% godišnjeg procijenjenog prihoda od organiziranog kriminala, rekla je agencija.

– Organizirani kriminal uspio je izgraditi paralelnu globalnu kriminalnu ekonomiju kada su posrijedi pranje novca, nezakoniti financijski transferi i korupcija, rekla je izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle.

– Uz pomoć moderne tehnologije uspjeli su proširiti svoje djelatnosti i svoj modus operandi kako bi izbjegli da ih se otkrije, rekla je, dodavši da se oko 70% kriminalnih mreža koristi raznim oblicima pranja novca za financiranje svojih aktivnosti, a 80% ih zloupotrebljava legalne poslovne strukture za kriminalne radnje.

Ylva Johansson, povjerenica EU-a za unutarnje poslove, pozvala je zemlje Europske unije na tješnju suradnju u borbi protiv organiziranog kriminala.

– Ako zemlje članice EU-a budu još tješnje surađivale kada je posrijedi ovaj problem, postići ćemo sjajne rezultate, rekla je.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije