18 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor TV pokrenuo inicijativu za afirmisanje zasluga VPK “Primorac”

Primorac Kotor

Povodom jubileja sto godina od osnivanja VPK ”Primorac” (1922-2022), Kotor TV je pokrenuo inicijativu za snimanje igrano-dokumentarnog filma, izdavanje monografije, snimanje himne i priređivanje izložbe fotografija na otvorenom, kojima bi se na sveobuhvatan način prikazala izrazito bogata sportska i tradicija društvenog života u Kotoru.

Ovim bi se multimedijalnim sadržajima dobila savremena prezentacija VPK ”Primorac”, koja bi, ujedno, digitalizacijom dostupnog javnog i privatnog arhivskog materijala, otrgla od zaborava i za buduće generacije sačuvala materijalno i duhovno nasljeđe značajnog segmenta građanskog življenja i djelovanja u Kotoru.

Rad na izradi pomenutih sadržaja zasigurno bi obuhvatio veliki broj kulturno-istorijskih ustanova, sportske i predstavnike umjetničko-kreativnog stvaralaštva, kao i sve zainteresovane pojedince i institucije, čime bi se potvrdilo zajedništvo u pripadnosti gradu i njegovom klubu.

Kotor TV uputio je zvaničan poziv gradonačelniku Kotora Vladimiru Jokiću da ispred Opštine Kotor podrži inicijativu.

Primorac Kotor

“Odavanje zahvalnosti minulim i upoznavanje narednih generacija sa sportskom i istorijom društvenih odnosa u gradu primaran je značaj inicijative, za koju smo uvjereni da će pridobiti Vašu naklonost, kako bismo zajedničkim naporima obilježili stogodišnjicu kluba na način koji dolikuje Kotoru. Brojni razlozi opravdavaju naše prethodnike, no, držimo, opravdanja nema za nas, Kotoranke i Kotorane ovog trenutka, ukoliko ne dokumentujemo i ovaj segment naše blistave prošlosti.”

Povodom velikog jubileja gradskog kluba, Kotor TV je, uz ovu, pokrenuo inicijativu da se podigne spomenik osnivaču Primorca prof. dr Leopoldu Netoviću i da se njegovim imenom nazove otvoreno plivalište – gradski banj, kao i inicijative za formiranje “Muzeja Primorca” i obnavljanje Veslačkog kluba “Primorac”.

Najčitanije