23 C
Kotor

Slušaj online radio

Vanredna vijest: Nevreme oštetilo dva manja aviona na Aerodromu Tivat

Donosimo eksluzivne snimke iz Tivta, kojeg je noćas zahvatilo kratkotrajno jako nevrijeme koje je oštetilo dva manja aviona koja su bila parkirana na platformi Aerodroma Tivat.

Naime, pijavica- meteorološka pojava koju zovu i manji tornado, zahvatila je taj dio grada i prvrnula je na bok avion tipa „Piaggio P-180 Avanti“ oznake N 977 RS te ga je u znatnoj mjeri oštetila. Na avionu je slomljena lijeva glavna noga stajnog trapa, a oštećen je i dio trupa i vjerovatno elisa na lijevom motoru.

Drugi veći avion manje je oštećen. Snaga pijavice uspjela ga je okrenuti za 180 stepeni.

U incidentu nije bilo povrijeđenih, a nije oštećen ni jedan od susjednih vazduhoplova koji su bili parkirani u blizini dva „Piaggia“ koje je pijavica podigla. Kako nezvanično saznajemo, oba aviona bila su parkirana i obezbjeđena podmetaččma ispod točkova u skladu sa svim propisima, a njihova težina od 6 tona nije nalagala potrebu da eventualno dodatnim kaiševima i sajlama, oni budu ankerisani – privezani za podlogu. Ankerisan nije bio nijedan od okolnih vazduhoplova, uključujući i mnogo lakši, oko 2 tone težak helikopter, a koje oluja nije pomjerila. Osim same putanje kretanja pijavice koja je „prešla“ preko dva „Piaggia“, stručnjaci smatraju da je u tome prrsudnu ulogu imala jedinstvena aerodinamička forma aviona tipa „Piaggion Avanti“ koji imaju tzv.patka-sistem, odnosno glavne horizontalne upravljačke površine su im smještene na nosu, umjesto na repu. Stoga prednji dio ovog aviona ima značajno veći uzgon, pa je jakom vjetru bilo i lakše da „podigne“ parkirani vazduhoplov i zarotira ga. O snazi pijavice koja je suinoć prople tim dijelom aerodroma govori i nekoliko iz zemlje počupanih i oborenih velikih reklamnih bilborda uz obličnju magistralu.

Na Aerodromu Tivat je vanredni sastanak i uviđaj oko nastale situacije i pričinjene štete.

Izjava direktora ACG Danila Orlandića u vezi incidenta na aerodromu Tivat

„U noći između petka i subote, u 2:59 sati uslijed velikog nevremena koje je zahvatilo Crnu Goru, oštećena su dva aviona generalne avijacije tipa P-180 koji su bili propisno parkirani na aerodromu Tivat na svojim pozicijama. Riječ je o aviionima teškim preko 6 tona koje je zahvatila pijavica, što dovoljno govori o jačini nevremena. U toku je uviđaj“ – kazao je generalni direktor ACG Danilo Orlandić koji je sa saradnicima došao u Tivat i prisustvuje uviđaju na mjestu incidenta.

On je dodao da će uskoro na lice mjesta izaći i predstavnici osiguravajućih kuća kako bi procijenili nastalu štetu.

Podsjetimo, Direktorat za vanredne situacije MUP-a juče je upozorio nadležne službe da podignu nivo spremnosti zbog očekivanog ciklona na primorju.

Najčitanije