20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – uskoro počinje praćenje kvaliteta vazduha

Kotorske zidine jul 2018.

Iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine saopšteno je da su u okviru projekta ,,Jačanje kapaciteta za upravljanje kvalitetom vazduha u Crnoj Gori“ definisali postojanje deset automatskih stacionarnih stanica, uz sadašnjih sedam i tri nove stanice u Podgorici, Bijelom Polju i Kotoru.

Tender za nabavku opreme za tri nove stanice za praćenje kvaliteta vazduha završen je, a ime dobavljača nakon odluke Komisije biće poznato javnosti u narednom periodu.

Crna Gora posjeduje optimalan broj mjernih stanica određenih u skladu sa Evropskom direktivom, koja definiše broj stanica u odnosu na površinu države.

Projekat se sastoji iz dvije faze, u okviru prve izrađena je studija o reviziji postojeće Državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha koji je uradila konsultantska kompanija ,,Techne Consulting s.r.l.“ iz Italije.

– Sada se u okviru mreže nalazi sedam automatskih mjernih stanica, u Podgorici, Golubovcima, Baru, Tivtu, Nikšiću, dvije u Pljevljima (selo Kruševo i stanica Gradina). EMEP stanica na kojoj se prati prekogranični prenos zagađujućih materija nalazi se na Žabljaku, i njom upravlja Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju – kazali su iz Agencije.

Najčitanije