18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival “Bruna Špiler” – savršena prilika za mlade solo pjevače

Festival “Bruna Špiler”

Međunarodno takmičenje solo pjevača “Bruna Špiler”, jedinstveno u Crnoj Gori, obnovljeno je nakon šest godina i biće održano od 26. do 29. maja u Domu kulture u Bijeloj. Koncert Belkanto za sjećanje biće priređen 28. maja, a uz žiri sačinjen od eminentnih stručnjaka, takmičenje donosi pregršt vrijednih nagrada i novu kategoriju – No age limit.

Kako je saopšteno na današnjoj konferenciji za novinare, poput velikih operskih kuća koje se nalaze uz rijeke ili mora, organizatori jubilarno 10. izdanje festivala smještaju u obnovljeni Dom kulture u Bijeloj, kazala je jedna od direktorki takmičenja Milica Milanović.

“Divan ambijent za naše učesnike daće dodatnu motivaciju svima njima i mir nakon nastupa. Takmičenje ove godine donosi novu kategoriju No age limit. To će biti prilika da čujemo i velike pjevače, a mlađima će pokazati kojim pravcem treba da idu”, istakla je direktorka Milanović i zahvalila MZ Bijela što su prepoznali značaj festivala ne samo kao kulturni već i kao turistički segment.

Uvažavajući kvalitete Međunarodnog takmičenja Bruna Špiler, MZ Bijela je bez dileme prihvatila predlog da budu suorganizatori programa koji okuplja mlade vokalne soliste iz regiona i ostalih zemalja Evrope, kazao je predsjednik Nikola Samardžić.

“Bila nam je želja da budemo podrška manifestaciji koja je visoko cijenjena. Znamo da su Institut Igalo, Herceg fest, Herceg-Novi bili dobri domaćini prethodnih godina, ali znamo da i Bijela može isto, a zajedno ćemo moći i još bolje”, istakao je Samardžić i poželio da festival očuva kontinuitet u narednim godinama.

Festival je podržao opštinski Sekretarijat za kulturu i obrazovanje, a kako je istakla sekretarka Ana Zambelić Pištalo, takmičenje je još jedan dokaz da je Herceg-Novi grad kulture i mladih.

“Programima organizovanim od 26. maja do 3. juna iz Herceg-Novog šaljemo poruku da je naš grad – grad po mjeri djeteta. Raduje nas što je kultura dostupna svima, na cijeloj teritoriji hercegnovske opštine. Vjerujem da će, nakon zastoja u organizovanju festivala, iz objektivnih ili manje objektivnih razloga, ova godina predstavljati novi početak i dodatni zamajac da ova manifestacija bude unaprijeđena, a rezultati takmičenja budu na ponos svima nama, kazala je sekretarka Zambelić Pištalo.

Jedna od osnivača, a sada umjetnička direktorka festivala Mirela Šćasni istakla je zahvalnost što je obnovljen festival koji je veoma značajan za solo pjevače u Crnoj Gori i šire jer im omogućava da čuju i vide kako treba da izgleda solo pjevanje kada stignu do fakulteta i svršenih solo pjevača.

“Ono im daje snagu da se trude i krenu, a svima koji su dolazili, takmičenje je bilo odskočna daska. Mnogo smo ponosni kada sagledamo kakve su rezultate postigli prethodni pobjednici ovog takmičenja. Oni sada pjevaju u najvećim kućama u svijetu i Evropi”, kazala je Šćasni.

Žiri čine eminentni profesori iz Evrope, kazala je jedna od direktorki takmičenja Marijana Šovran.

“Predsjednica žirija je vrsni pedagog solo pjevanja i nastavnik disanja Snežana Nina Brzaković koja dolazi iz Berlina gdje je angažovana u Berlinskoj filharmoniji i Štac operi, a pomogla nam je u razvoju ideja za jubiralni festival. Članovi žirija su Edita Garčević Koželj koja predaje na Konzervatorijumu u Ljubljani, zatim direktorica festivala i fondacije Operosa Ketrin Hataja, Marina Cuca Franović profesor u MŠ Vasa Pavić, zatim direktor Zadužbine Ilije Kolarca u Beogradu Aleksandar Peković kao i profesorica sa Bečkog univerziteta Klaudija Viska”, kazala je Šovran.

Obezbjeđen je bogat fond nagrada – novčane za najbolje takmičare, ali i druge kao što su dvadeset dana školovanja u Njemačkoj, angažman u operi na festivalu Operosa u Herceg-Novom, te počasna priznanja – Nagrada prof. Radmile Smiljanić za najperpektivnijeg pjevača sa najljepšom bojom glasa, kao i Nagrada prof. Mirele Šćasni za najtelontovanijeg takmičara u najmlađoj kategoriji.

Učesnicima će biti uručene knjige “Umjetnost solo pjevanja” autorke Brune Špiler, Novljanke, vokalne solistkinje i izuzetnog pedagoga po kojoj se takmičenje i zove.

Program počinje u petak, 26. maja u 19:00 sati, a koncert Belkanto za sjećanje biće održan u nedelju, 28. maja u 20:00 sati u Domu kulture u Bijeloj.

Organizaciju su podržali i NVO Bruna, turističke organizacije Herceg-Novi, Kotor i Tivat, te brojni partneri i prijatelji festivala.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije