20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival soli Ston – “Priča o soli i solarstvu”

Ston berba soli

U četvrtak, 31. avgusta 2023., u sjeverozapadnoj kuli tvrđave Kaštio u Stonu, s početkom u 20 sati, otvorit će se izložba “Priča o soli i solarstvu” u okviru programa ovogodišnjeg Festivala soli Ston. Ovaj projekt rezultat je partnerske suradnje Etnografskog muzeja Split, Doma Marina Držića, Narodne knjižnice Ston, Društva prijatelja dubrovačke starine i Solane Ston, najavljuje Dubrovački dnevnik.

Kustosica izložbe koja će predstaviti tri aktivne hrvatske solane: stonsku, ninsku te onu najveću na otoku Pagu je Maja Alujević, viša kustosica Etnografskog muzeja Split. Iz njenog teksta u katalogu izložbe izdvajamo: “Ako je poput zlata i sol kroz stoljeća mjerilo bogatstva, onda je Hrvatska u kojoj stotinama godina postoje čak tri solane – stonska, ninska i paška – mala, ali doista bogata zemlja. Ipak, kao jedna od najstarijih u Europi, među njima posebno mjesto zauzima stonska solana, čija povijest započinje u rimskom dobu, a od srednjega vijeka Dubrovačkoj Republici solarstvo postaje ključ­nom gospodarskom granom upravo zahvaljujući ston­skoj solani.”

Pitagorina misao kako je sol rođena od najčišćih roditelja – mora i sunca, potvrđuje se i danas u pogonima najstarije aktivne europske solane u Stonu koja je zadržala tradicionalni način proizvodnje čiji rezultat je sol iznimne kakvoće, dok je sama solana zadivljujući spomenik kulture. Iako danas njena vrijednost više nije jednaka zlatu već je doživljavamo kao jeftini svakodnevni proizvod, sol je i dalje “bijelo zlato” – dragocjena stvar bez koje je nemoguće zamisliti život, stoji u priopćenju Doma Marina Držića.

Najčitanije