20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2018. u Kotoru

ubrzaj

Centar za građansko obrazovanje (CGO) će sutra i prekosutra (13. i 14. decembar) organizovati prateće izdanje Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2018 u Kotoru.

Kako je saopšteno, na svečanom otvaranju petog kotorskog izdanja Festivala UBRZAJ 2018, sutra će u kinu „Boka” od 19 sati govoriti: Marija Bernard – direktorka Kulturnog centra „Nikola Đurković”, Daliborka Uljarević – izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Vladimir Jokić – predsjednik opštine Kotor.

” Nakon toga, slijedi projekcija filma Unuk, reditelja Aleksandara Reljića. Film govori o bivšoj logorašici Evi Mozes Kor, koja je preživjela nacističke smrtonosne eksperimente doktora Jozefa Mengelea, a 2014. simbolično je usvojila unuka komandanta Aušvica, koji se danas aktivno bori protiv fašizma i antisemitizma. Reditelj filma Aleksandar Reljić i protagonista filma Rajner Hes, unuk komandanta logora Aušvic, gosti su ovogodišnjeg festivala UBRZAJ i Kotoru i nakon projekcije filma kratko će razgovarati publikom, uz moderaciju Miloša Vukanovića, istoričara.

Od 20 sati na programu je mađarski film Zarobljena rediteljke Bernadet Tuza-Rite koji razotkriva šokantnu pojavu modernog ropstva u savremenom društvu, u srcu Evrope, kroz sudbinu protagonistkinje Mariš koja više od deceniju živi kao robinja jedne mađarske porodice.

Najčitanije