22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Folklorni ansambli iz Slovačke, Hrvatske, Turske, Srbije i Crne Gore plesom i igrom “zatalasali” atmosferu u starom gradu Kotoru

Euforična atmosfera puna muzike, plesa, aplauza i ovacija na Ljetnjoj pozornici, kao i trgovima Staroga grada, obilježila je drugo izdanje Međunarodnog festivala folklora “Oj talasi talasajte”, koji je u organizaciji Folklornog ansambla “Nikola Đurković” od 22. do 26. juna okupio folkloraše, izvorne muzičare i pjevače iz Slovačke, Hrvatske, Turske, Srbije i Crne Gore.

U bogatom programu je učestvovalo oko 200 učesnika, a pored domaćina iz Kotora koji su se predstavili svojim “primorsko-planinskim” koreografijama, nastupili su i folkloraši i izvorna ženska pjevačka grupa Ansambla “Markovica” iz slovačkog grada Svidnika, muška izvorna grupa “FolkTur” iz Istambula, KUD “Metković” iz Metkovića, izuzetan Gradski tamburaški orkestar “Vasa Jovanović” iz Novog Sada i mladi vokalni Etno ansambl “Kult” iz Kraljeva čiji su članovi studenti etnomuzikoloških studija, te domaći KUD Tekstilac” Bijelo Polje i KUD “Njegoš” Cetinje. Sjajna atmosfera bila je kada su ljudi iz publike spontanoi zaplesali na muziku instrumentalno-igračkog muškog ansambla “FolkTur”, koji je briljirao na sceni.

 Tradicionalni lagani “Neretvanski ples” i malo “tvrđi i grublji” “Hercegovački linđo”, izvela je velika 30-člana grupa folkloraša iz KUD “Metković”, mještovitog uzrasnog sastava, od srednjoškolaca do “veterana”. Raduje činjenica da je mladi lijeričar Nikola Menalo uspješno odsvirao svoju dionicu za “linđo”.

-Svako veče imamo druženje gdje se upoznajemo sa plesovima iz drugačijih kulturnih sredina, gdje ih i mi upoznajemo sa našim plesovima i stvarno uživamo. Imali smo slobodnog vremena i vodiča koji nas je proveo Starim gradom, tako da smo upopznali i znamenitosti Kotora, kazao nam je Ivan Marušić, član juniorske postave.

Publika oduševljena

 -Pokazao se jedan zavidan kvalitet, sa malo drugačijom koncepcijom nego prošle godine. Krenulo se u četvrtak (23. juna) sa međunarodnom radionicom folklore, gdje su se učesnici uzajamno upoznali sa radom folkloraša iz drugih država, upoznali se i družili, sinoć je bio prvi koncert na Ljetnjoj pozornici, jutros na pet gradskih trgova Staroga grada (ispred katedrale Sv. Tripuna, u Atrijumu Pozorišta, ispred crkve Sv. Nikole i na Trgu od oružlja) ansambli su u dvočasovnom program prikazivali dio svog kulturnog miljea. Dva sata bogatog programa, prepun Stari grad, turisti koji su inače došli u posjetu, imali su obogaćenu ponudu. U subotu uveče je cjelovečernji koncert Gradskog tamburaškog orkestra “Vasa Jovanović” iz Novog Sada, koji radi pri Centru tamburaške kulture. Na repertoaru imaju djela tradicionalne muzike Vojvodine, Rumunije, Mađarske, obrađena djela klasične muzike i moderni aranžmani, sve na tamburici. Svi učesnici će na Ljetnjoj pozornici takođe nastupiti na zatvaranju festivala u nedjelju u 21 sat, kazao je za Boka news Peđa Šušić, koreograf, umjetnički direktor “Đurkovića” i osnivač Festivala.

Ističe veliki doprinos organizaciji festivala koji su dali Bojana Radonjić, Antonio Grgurović, Nikola Mrvaljević, Andrea Ljubatović, Jelena Radonjić, asistenti FA “Nikola Đurković”, kao podršku Opštine Kotor, Turističke organizacije Kotor i Ministarstva kulture i medija Crne Gore. Učesnici su bili smješteni u privatnom sektoru i u Resursnom centru, ali su brojni ljubitelji folklore “tempirali” svoj boravak u Kotoru upravo radi ovog Festivala.

Otvarajući II Međunarodni festival folklora “ Oj talasi talasajte” menadžer Opšine Kotor Ivan Mikijelj izrazio je očekivanje da će ovaj festival postati tradicija po kojoj će se Kotor prepoznavati i van granica našeg grada i države.

Ekipa mladih folkloraša iz Metkovića poziraju za Bokanews

Bogat program utiče na produženi boravak

-Folklor nismo navikli da gledamo često u Starom gradu, a ovaj festival nam je tokom tri dana u tom smislu priuštio intenzovno zadovoljstvo. Opština i Turistička organizacija Kotora podržale su Međunarodni festival folklore u želji da raste iz godine u godinu i da bude manifestacija koja će kroz očuvanje tradicije da zbližava ljude. Stalno govorimo o raznovrsnosti programa kako po sadržaju, tako i po raznim lokacijama na teritoriji Opštine, uz sve što Kotor nudi- kulturno-istorijski spomenici, prirodno okruženje, ono što je UNESCO prepoznao, sve to nadograđujemo interesantnim manifestacijama, poput ove, što sve doprinosi većoj posjećenosti. Upravo kao plod toga je došlo ono što smo imali u posljednje dvije godine: rast broja dana koje provode naši gosti u Kotoru, s nekih prosječna tri dana smo došli na gotovo pet dana. To govori da je posjetiocima interesantmno u Kotoru i da bogat kulturno-zabavni program doprinosi ljepoti njihovoga boravka, kazao je Jovan Ristić, direktor TO Kotor za Bokanews.

/Tekst i foto: M.D.Popović/

Najčitanije