21 C
Kotor

Slušaj online radio

Francuska opština Sen Sjur sur Mer zainteresovana za bratimljenje sa Tivtom

Sa sastanka

Tivat i opština Sen Sjur sur Mer /Saint Cyr sur Mer/ na jugu Francuske imaju slične karakteristike i iste determinante razvoja zbog čega bi, kroz bratimljenje, trebalo da uspostave i razviju saradnju na obostranu korist, ocijenjeno je danas na sastanku predsjednika Opštine Tivat dr Siniše Kusovca sa ambasadorkom Francuske Kristin Tudik koja je boravila u posjeti Tivtu.

„Predstavnici Sen Sjur sur Mera su veoma motivisani za povezivanje i od njih potiče inicijativa, jer vide Opštinu Tivat kao kvalitetnog partnera za saradnju, budući da se radi o jako sličnim gradovima sa istovjetnim razvojnim ciljevima.“- saopštila je ambasadorka Tudik.

Ističući podatak da je 76 hiljada francuskih turista prošle godine posjetilo crnu Goru, Tudik je poručila da treba insistirati na modelu da je sada „Crna Gora u modi“.

„Tivat je u tom smislu jako interesantan budući da se opredijelio za privlačenje visokoplatežnih gostiju. Za nas je interesantan podatak da se u tivatskoj gimnaziji uči francuski jezik, što nije slučaj u svim školama tog nivoa, tako da je i obrazovanje jedna od potencijalnih oblasti za saradnju, a ostale su svakako brodogradnja, turizam i slično.“-navela je Tudik

Imajući u vidu da je Francuska poznata gastro destinacija, predsjednik Kusovac je predočio podatak da u SMŠ „Mladost“ postoji smjer kulinarstva, i da je u toku prikupljanje sredstava za opremanje kuhinje koju bi koristili učenici u sticanju osnovnih znanja, da praktičan dio već realizuju u tivatskim hotelima.

Ambasadorka je i kulinarstvo i gastronomiju u kojima Francuska može mnogo da ponudi, navela kao oblasti za potencijalnu saradnju.

Najčitanije