11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

FumOTTO strip od 21. do 23. aprila – glavni gosti Zerokalkare i Repetitor

HSF – Plakat-za-FumOTTO

Za  trideset dana Herceg Novi i Crna Gora će, zahvaljujući Hercegnovskom strip festivalu (HSF), biti domaćin trenutno najvećem i najpopularnijem strip autoru Italije, fantastičnom Zerokalkareu (Zerocalcare).

Mikele Rek (Michele Rech) alijas Zerokalkare, umjetnik sa dvocifrenim brojem autorskih izdanja od kojih je prodao preko milion primjeraka svojih stripova samo u Italiji, dolazi u okviru Hercegnovskog strip vikenda, tematske manifestacije u organizaciji HSFa, koja se ove godine održava po osmi put na više lokacija u Herceg Novom od 21. do 23. aprila, a pod nazivom „FumOTTO“.

Zerokalkare je prevođen na mnoge svjetske jezike, po njegovom prvom stripu napravljen je i dugometražni film, a prva sezona njegove Netflix animirane serije „Isjeći po isprekidanoj liniji“ postala je toliki hit da je u izradi druga sezona kao i potpuno nova animirana serija.

Veliki umjetnik dolazi u Herceg Novi kroz saradnju Udruženja ljubitelja stripova HSF sa starim partnerom, Ambasadom Republike Italije. Uz njega, gost će biti i Mikele Foskini vodeći kreativni urednik izdavačke kuće Bao Publishing koja je glavni izdavač stripova Zerokalkarea, te glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće Veseli Četvrtak iz Beograda, Dušan Mladenović koji će voditi tribinu predstavljanja  autora i njegovog izdavača.

Kao prateći program posjetioce očekuje i besplatni koncert  beogradskog garage rock/post-punk trija Repetitor.

I ove godine na Strip Vikendu će se naći i mnoge druge zvijezde devete umjetnosti, među kojima vrijedi istaći nezaobilaznog Ambasadora HSF-a u svijetu, legendarnog Vilijama Simpsona, ali očekuje se dolazak i Dalibora Talajića, Krešimira Biuka, Štefa Bartolića, Mirka Čolaka, Filipa Andronika, Kostje Ribnika i mnogih drugih regionalnih majstora crteža, kao i najjači sastav crnogorske strip scene, a plakat za FumOTTO je napravila izuzetno talentovana mlada umjetnica, Novljanka, Sofija Rašo.

Program FumOTTO-a uključuje veliku izložbu radova Zerokalkarea u gradskoj galeriji „Josip Bepo Benković“ kao i redovne programe crtanja za fanove, berze stripa, strip radionice, panel diskusiju i prezentacije regionalnih strip izdavača. Svi programi na svim manifestacijama koje organizuje HSF, uključujući i koncerte, su naravno besplatni za posjetioce.

Najčitanije