20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Grbljani upozorili: Opština Budva nastavlja uzurpaciju zemlje na Jazu

Jaz

Nevladine organizacije “Jaz – Mrčevo polje“ i “Jaz plaža” optužili su Opštinu Budva da je okupirala imovinu Grbljana, te da će ograditi zemlju u Mrčevom polju.

“Obavještavamo svoje članstvo, građanstvo, da već više od dvije godine pokušavaju na razne načine da ostvari dobru saradnju s Opštinom Budva u pogledu komunalnog uređenja Jaza i korišćenja privremenih sportskih objekata shodno ugovoru. Iste ćemo uputiti o svim našim preduzetim aktivnostima, radi transparentnosti i javnosti našeg djelovanja kao i do sada. Dopisom dana, 10. maja 2021. godine, tadašnjeg predsjednika Opštine Budva informisali smo o nelegalno postavljenim kontejnerima na zemljištu na Jazu i u više navrata tokom 2021. godine pozivali na uklanjanje nelegalno postavljenih privremenih objekata, odnosno na komunalno uređenje zaleđine plaže Jaz. Dopisi, pozivi i održani sastanci ostali su bez bilo kakvih konkretno preduzetih radnji tadašnjeg rukovodstva”, navodi se u saopštenju koje potpisuju predsjednik NVO “Jaz – Mrčevo polje Ilija Bućin i predsjednica NVO “Plaža Jaz”, Branka Marović.

Dodaju da su početkom 2022. održali sastanak s predsjednikom Opštine Budva, Milom Božovićem, na kojem je isti izrazio zainteresovanost opštine da učestvuje u komunalnom uređenju zaleđine plaže Jaz.

“Shodno dogovorenom sa sastanka, dana, 28. februara prošle godine, iniciramo pred Komunalnom inspekcijom i komunalnom policijom Opštine Budva, pokretanje inspekcijskog nadzora za uklanjanje privremenih objekata – kontejnera. Inspekcija po podnijetom zahtjevu dana, 3. aprila 2022. godine donosi rješenja kojim naređuje subjektu nadzora Kovačević Gojku da ukloni 11 privremenih objekata – metalnih kontejnera u roku od 3 dana od dostavljanja rješenja, te kasnije, 21. 04. 2022. godine šalje opomenu za izvršenje, na koje se isti oglušuje. Međutim, usljed trenutne nemogućnosti Komunalne inspekcije da sprovede svoje izvršno rješenje, na sastanku kod predsjednika opštine od 14. 06. 2022. godine, usaglasili smo da se zbog ljetnje sezone zastane i da se u septembru pristupiti izvršenju rješenja i uklanjanju kontejnera”, navode u saopštenju.

“Na sastanku sa predsjednikom opštine, još u septembru obećano nam je da će najkasnije do kraja 2022. godine sprovesti rješenje i ukloniti kontejnere, kako bi mogli pristupiti pregovorima oko zakupa zemljišta za potrebe parkinga i komunalnog uređenja. S obzirom na to da su izostala preduzimanja aktivnosti od strane opštine ka rješavanju ovog pitanja, 15. decembra, pozvali smo opštinu i Komunalnu inspekciju na sprovođenje izvršnog rješenja i uklanjanje kontejnera Kovačević Gojka. Dalje, Urgencijama od 20. 01. 2023. godine i 15. 02. 2023. godine, tražili smo hitan prijem kod predsjednika opštine i postupanje i izvršenje rješenja, uz upozorenje da će nevladine organizacije pristupiti ograđivanju zemljišta na Jazu koje je do sada služilo za potrebe parkinga korisnika plaže Jaz, kako bi zaštitile imovinu svojih članova. Na sve upućene dopise ostali smo bez bilo kakvog odgovora od strane opštine Budva”, naglasili su iz ove dvije NVO.

Ukazuju na povredu ugovornih obaveza i korišćenje sportskih prostorija suprotno namjeni.

“Na naprijed pomenutim sastancima, uputili smo predsjednika opštine na nepoštovanje ugovornih obaveza i korišćenje privremenih objekata, sportskih terena i prostorija na Jazu suprotno namjeni. Iznijeli smo činjenice koje ukazuju na samovoljno davanje na korišćenje predmetnih prostorija od strane opštinske firme Mediteranski Sportski centar doo Turističkoj organizaciji Budva i Mjesnoj zajednici Jaz. U više navrata pozvali smo opštinu da u okviru svog preduzeća riješi problem i iseli neovlašćeno useljena pravna lica, jer za njihovo useljenje nevladine organizacije nisu dale saglasnost. Danas, imamo slučaj da je opština Budva i dalje samovoljno dodjeljuje predmetne prostorije na korišćenje, kod činjenice da je od skoro tamo otvorena i kancelarija JP Morsko dobro”, ističu u saopštenju.

Kod ovakve samovolje, povrede i zloupotrebe ugovornih prava i obaveza, kako ističu, njihova organizacija je ipak preuzela na sebe još jedan napor i pozvala Opštinu da zajednički riješe nastalu situaciju u obostranom interesu.

“Jer, ipak cijenimo da su određene aktivnosti, bez obzira na loše odrađen način, ipak u interesu građana našeg kraja. U tom pravcu uputili smo Dopis od 17.03.2023. godine, kojim smo raskinuli ugovor u slučaju da ne postoji volja opštine da dogovorom riješimo sporne aktivnosti. U tom slučaju pozvali smo ih da u roku od 15 dana od prijema istog, oslobode predmetno zemljište i sve prateće objekte koji su bili predmet zakupa od lica i stvari i predaju zemljište na način predviđen ugovorom.Do danas, opština Budva se nije oglašavala, odnosno nije pružila bilo kakav odgovor na tražen prijem i izvršenje rješenja Komunalne inspekcije, niti se izjašnjavala u pogledu raskida ugovora, odnosno oslobodila predmetno zemljište i prostorije shodno dopisu. Stoga, uslijed ćutanja opštine, zaključuje se da opština Budva nije zainteresovana za bilo kakvu vrstu dogovora, već koriste tuđu imovinu bespravno i svojevoljno i suprotno volji vlasnika, članova organizacija. Pitamo se da li je opštini Budva i državnim preduzećima potreba da okupiraju prostor i imovinu Grbljana, pored svoje sopstvene imovine”, naglašavaju u ovim NVO i upozoravaju.

“Shodno svemu navedenom, obavještavamo sve članove nevladine organizacije „Jaz Mrčevo polje“ i „Jaz Plaža“ da ćemo zajedničkim snagama, u kratkom roku, ograditi zemljište kako bismo zaštitili interese naših vlasnika. Još jednom pozivamo Opštinu Budva, da postupi shodno Dopisu od 17.03.2023. godine i oslobodi predmetno zemljište – sportske terene i prostorije od lica i stvari, shodno ugovornim odredbama” zaključuje se u saopštenju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije