20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – Građani se žale na neprijatan miris, projekat od 42 miliona urađen bez adekvatnog nadzora

Herceg Novi – Škver – foto Morsko dobro

Građani Herceg Novog, ali i turisti iz tog grada, žale se danima unazad na neprijatan miris koji se širi rivijerom, a najintezivnije se osjeća u naseljima Savina, Meljine i Nemila pa traže od nadležnih da pod hitno riješe to pitanje. Direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u toj Opštini, Milan Zarić uvjerava za Portal RTCG da je u toku nabavka i ugradnja neutralizatora takvih mirisa na pumpnim stanicama postrojenja za prečišćvanje otpadnih voda, što će, tvrdi on, trajno riješiti nemilu situaciju.

Brojne primjedbe građana 

“Rivijerom se širi nesnosan smrad, od ukupno tri pumpe, kako smo čuli, radi samo jedna i to 30 odsto. U što je onda uložen novac građana? Ništa nijesmo dobili i situacija ništa nije bolja u odnosu na prethodne godine”, kazao je jedan od građana

I drugi je imao slično viđenje situacije.

“Neprijatan miris se osjeća rano ujutro i kasno uveče. Intenzitet preko dana nije veliki, ali opet treba da uzmete u obzir da je tu uloženo jako puno novca, a da nije riješen problem i to je ono što nam izaziva frustracije”, kazao je naš sagovornik.

Zarić kaže da nije istina da pumpe na postrojenju ne rade, ali priznaje da imaju veliki problem koji se mora riješiti.

“Tri pumpe imamo i sve tri rade. Kapacitet je 300 litara u sekundi, a čak je samo jedna dovoljna, ali je tu problem što imamo predimenzionisane pumpne stanice, pa je dotok vode u pumpnu stanicu spor, tankovi pumpnih stanica su veliki i potrebno je vrijeme da se napune. Onda se uključi pumpa koja izbaci vodu ali zbog sporog procesa proticanja vode, postoji problem širenja neprijatnog mirisa. Nutralizatori neprijatnih mirisa na pumpnim stanicama pomoći će, jer će rasteretiti cjevovod i šahtove”, pojasnio je Zarić.

Kazao je da je glavna pumpna stanica potpuno remontovana i da je u punoj snazi.

“Imamo dnevni dotok na postrojenju otpadnih voda oko 10.000 kubika vode dnevno i ona prolazi kroz postrojenje, prerađuje se i nijedna kap otpadne vode se ne pušta mimo postrojenja. Trenutni kapacitet pumpi na pumpnoj stanici je preko 60.000 kubika što je šest puta više od one potrebe koju realno imamo”, ukazao je Zarić.

Za sad su postavili dva neutralizatora mirisa i to u Kumburu i Đenovićima.

Od 20. septembra opet se kreće u remont postrojenja otpadnih voda.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Nemila, Herceg Novi

Na pitanje kako je moguće da postrojenje nije urađeno besprekorno s obzirom da je u taj projekat uloženo više od 42 miliona eura, Zarić navodi da je sve urađeno loše i bez adekvatnog nadzora.

“Projekti su rađeni deset godina, a i kolektor i postrojenje su po ugovoru trebali biti davno završeni. Nije završeno nijedno. Radovi su loše izvedeni, izvođač kolektora je turski “Ćeltikćoglu”, postrojenja “MasGintaš”, a nadzor je radila njemačka kompanija “Dahlem“ koja je to očajno nazirala”, naveo je Zarić.

Kaže da su projekti loše urađeni, ali da krivca ne treba da tražimo u stranim kompanijama, već u svojoj državi.

“Ove godine ćemo raditi rekonstrukciju postrojenja i imamo više ponuda pa ćemo da dovedemo do kraja taj proces”, najavio je Zarić.

Izvor:RTCG

Najčitanije