16 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorsko društvo ekologa pokreće prvu dendrohronološku laboratoriju kod nas

Munika

Vrijeme je ostavilo trag i zapis u drveću čija stara stabla pamte klimatske promjene, a posredno daju vrijedne podatke o mogućim predikcijama sličnih promjena u budućnosti.

Upravo će analiza tih podataka biti u fokusu istraživanja koje uz podršku Evropske komisije radi Crnogorsko društvo ekologa. Riječ je o projektu ,,Od edukacije i povezivanja djece sa prirodom, preko dendrohronoloških istraživanja, do podizanja svijesti o promjenama klime u proteklih nekoliko vjekova u Crnoj Gori!“

– Projekat će biti fokusiran na proučavanje šuma munike – endemskog, reliktnog bora, koje formiraju posebna i veoma značajna staništa na crnogorskim planinama. Munika je vrsta koja je preživjela posljednje veliko ledeno doba, a pojedinačna stabla mogu biti stara i više od 1.000 godina. Ova vrsta naseljava prostor siromašan plodnom zemljom, na kom drugo drveće teško može da opstane – saopšteno je iz te organizacije.

CDE će tim projektom započeti izučavanje zapisa koje je vrijeme ostavilo u pojedinačnim starim stablima.

– Razne promjene u mikroklimatskim i drugim uslovima kojima je neko stablo bilo izloženo u toku svog života zabilježene su u prstenovima stabla – godovima. CDE će ovim projektom pokrenuti rad prve dendrohronološke laboratorije u Crnoj Gori, gdje će raditi rekonstrukciju uslova u kojima su stabla rasla. Tako ćemo doći do podataka o tome kako se klima mijenjala proteklih vjekova, ali i o iznenadnim nepogodama koje su zadesile neko područje, kao što su na primjer požari. Na osnovu ovih podataka kasnije je moguće predvidjeti promjene u budućnosti, kao i dizajnirati adaptivna scenarija za šume i prirodu izloženu ovim promjenama. Ovaj tip istraživanja posebno je važan za šume munike, jer su ova stabla lako zapaljiva, pa svake godine izgore veliki djelovi njenih šuma – navode iz CDE-a.

Munika – Orjen

Poseban fokus će u okviru projekta biti stavljen na ponovno uspostavljanje i jačanje odnosa između prirode i djece koja rastu u blizini šuma munike.

– Organizovanjem dva kampa u divljini, kao i na radionicama u prirodi i u školama, CDE će djeci prenositi znanje o vrijednostima i važnosti biodiverziteta kao najdjelotvornijeg štita protiv klimatskih i drugih promjena, ali i kao izvor raznih usluga koje priroda oduvijek besplatno daruje čovjeku – ističu iz ove organizacije.

Planirana je i umjetnička egzibicija posvećena šumama munike i njenom biodiverzitetu, preko koje će javnosti biti prenijete važne poruke o međuzavisnosti prirode i čovjeka.

– Ako zavirimo u muniku vidjećemo prošlost, a ako je zasadimo sigurnije predviđamo i pripremamo se za budućnost – poručuju iz Crnogorskog društva ekologa.

/R.Perić/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije