17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Hor Zajednice Italijana iz Umaga “Fulvio Tomizza” nastupa u Kotoru

Hor Zajednice Italijana iz Umaga “Fulvio Tomizza” nastupa u Kotoru
Zajednica Italijana

Sedmica italijanske kulture u Crnoj Gori: Program počinje 5. septembra



Unija Zajednica Italijana Crne Gore, zajedno sa gradskim horom ‘’Nikola Đurković’’ i klapom Gašler iz Kotora, ugostiće hor Zajednice Italijana iz Umaga “Fulvio Tomizza” kao i njihov pozorišni ansabl i izvedbu “Un Istriano a New York” na dijalektu istro-veneto, u koncertnoj dvorani Crkve Svetog Duha u Kotoru, u utorak, 5. septembra u 20 sati.

Gradski hor Kulturnog centra “Nikola Djurković” obnovljen je 2018. godine na inicijativu tadašnje uprave. Sa ciljem očuvanja tradicije horskog pjevanja, ovaj ansambl je veoma aktivni učesnik kulturnih zbivanja grada Kotora. Članove povezuje ljubav prema muzici i druženju. Na repertoaru Gradskog hora nalaze se popularne numere stranih i domaćih autora. Hor broji 28 članova, a njime rukovode profesorice Ljiljana Dončić i Dušica Ćetković.

Hor Zajednice Italijana “Fulvio Tomizza” iz Umaga, osnovan 1977. godine, ove godine slavi 47 godina od osnivanja. Za to vrijeme hor je učestvovao na brojnim manifestacijama, horskim večerima, susretima, izložbama, u raznim krajevima Hrvatske (Bujeze, Istra, Kvarner, Dalmacija, Slavonija) ali i preko granice, u Sloveniji, Italiji i Crnoj Gori. Mješoviti hor broji dvadeset pet ljubitelja horskog pjevanja koji svojom ljubavlju, strašću i zalaganjem održavaju ovu tradiciju. Poslije 22 godine pod upravom maestra Mauricija Lo Pinta, danas se po prvi put predstavlja pod dirigentskom palicom maestra Valtera Lo Nigra. Hor karakteriše bogat i raznovrstan repertoar koji se krece od istro-mletačkih i dalmatinskih narodnih pjesama preko modernih pjesama do lirskih i sakralnih djela.

Klapa Gašler oformljena je januara 2023.g. Članovi klape zaljubljenici su u muziku I Boku Kotorsku tako da kroz svoje nastupe čuvaju tradiciju ali I provode zabavno I kvalitetno  vrijeme. Nepune dvije godine postojanja klapa je imala preko 30 nastupa kako za potrebe TO Kotor tako i za potrebe turističkih organizacija u cilju promocije Boke Kotorske kao važne turističke destinacije. Klapa Gašler je učesnica tradicionalnih manifestacija ali i onih u humanitarne svrhe. Klapa na nastupima prezentuje bogatstvo bokeške nošnje i ljepotu življenja u nekim davnim srednjevjekovnim vremenima, kostimima i igrokazima na lokalnom dijalektu.

 Dramski amaterski klub čini grupa prijatelja i članova Zajednice Italijana iz Umaga koji vec ‘’nekoliko godina“ dijele strast prema pozorištu. Naglasićemo da za neke “nekoliko godina” znači…više od pola vijeka, jer je naša zajednica nastala ranih pedesetih, još od vremena Kluba italijanske kulture umaškog kraja kada je bilo važno da Italijani ostanu na umaškom području ujedinjeni.

Uvijek ćemo pamtiti kao prekretnicu ulogu  Đuzepea (Pipa) Rota počev od 1960-ih, prof. Đuzepe Rota koji je bio na čelu udruženja sve do 2015. godine, godine njegove smrti. Profesor, političar, veoma požrtvovana i značajna ličnost za cijelu italijansku zajednicu, koji je uvek nalazio vremena za svoju amatersku dramu, strast koja mu je (pored ribanja i mora) pružala najviše zadovoljstva.

Za naš amaterski dramski klub napisao je pregršt sjajnih komedija koje su oduvijek imale jednu zajedničku karakteristiku: temu i jezik – život i likove, kao i umaški dijalekt. Glumci, na prvom mjestu, prijatelji, rođaci, sugrađani – obični ribari, domacice ili učitelji i profesori postali su zvijezde našeg malog grada, sve ’’rođeni glumci” po ocijeni ovdašnje pozorišne kritike. Dobro se sjecamo, bili smo veoma vijerni obožavaoci, ali ko tome može bolje svijedočiti od Pina Degrasija, koji će se ove večeri naći ponovo na sceni – otkako je stupio na scenu sa Pipom… nikada je nije napustio!

Ostali menadžeri su tada radili na održavanju naše lijepe pozorišne tradicije, uključile su se nove generacije umaških autora, glumaca i glumica i večeras sa zadovoljstvom predstavljamo komediju, autora prof.Erika Šporčic Calabro:‘’Umagesi u Njujorku“ na dijalektu umagezea, u režiji Brune Alesio Klemenc.

Događaji se organizuju u okviru projekta ‘’Promocija italijanske kulture i jezika u Crnoj Gori’’, koji finansira Regija Frijuli Venecija Đulija, a koji je realizovan u saradnji sa Narodnim Univerzitetom iz Trsta.

Tekst i foto: Zajednica Italijana

Najčitanije