13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Hotel Regent plastične slamke zamijenio slamkama od celuloze

Slamke od celuloze

Hotel Regent je od sredine juna plastične slamke zamijenio slamkama od celuloze i time nastavio još jednu u nizu ekoloških inicijativa.

“Zamjena plastičnih slamki je drugi korak u procesu eliminacije plastike u hotelu Regent. Korištenje slamki od celuloze primjetili su gosti hotela i inicijativu pohvalili. Navedeni korak je u skladu sa odlukom IHG grupacije kojoj pripadamo koja je u oktobru 2018. godine najavila eliminaciju plastike iz svih 5,400 hotela kojima upravlja. Takođe, planiramo cijeli niz mjera koje će biti implementirane postepeno a koje imaju za cilj unapređenje zaštite životne sredine; podsjećamo, jedan od prvih koraka je bio “eko kafa” koju smo realizovali u aprilu mjesecu ove godine.” izjavio je Kai Dieckmann, Generalni menadžer hotela Regent.

Plastične slamke kao jedan od vidova jednokratno korištene plastike tj plastičnog otpada po svim mogućim mjerilima označene su kao izuzetno opasne po biljni i životinjski svijet.

Prema podacima Evropske komisije, više od 80 odsto morskog otpada je plastika. Zabrana korištenja jednokratne plastike u EU zemljama stupa na snagu 2021. i to pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, plastični tanjiri za jednokratnu upotrebu, plastične slamke, štapići za uši izrađeni od plastike, plastični štapići za pridržavanje balona, oksorazgradiva plastika i kutije za hranu i čaše od ekspandiranog polistirena. Proizvodi obuhvaćeni ovim novim zakonom čine 70 odsto svih predmeta u morskom otpadu.

Zbog svoje spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, okeanima i kopnu sirom svijeta. Plastični ostaci u sve više slučajeva nađeni su u morskim životinjskim vrstama – poput morskih kornjača, foka, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama, a time i u prehrambenom lancu ljudi.

Najčitanije