18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatski i slovenski ronioci zajedno čistili Savudrijsku valu

Hrvatski i slovenski ronioci zajedno čistili Savudrijsku valu

Hrvatski i slovenski ronioci sudjelovali su u nedjelju u međunarodnoj ekološkoj akciji ‘Čišćenje bez granica’, u sklopu koje su uz poštivanje epidemioloških mjera, čistiti podmorje Savudrijske vale oko koje se godinama vodi granični spor između dvije susjedne zemlje.

U čišćenju je sudjelovalo više od 150 ronioca iz cijele Hrvatske i njihovih 30-tak slovenskih kolega.

 Očišćene su obje strane zaljeva – slovenska i hrvatska a uklonjeno je na desetke vreća krupnog otpada ispred Pirana, u Luci Piran, Savudriji, kampu Veli Jože, Luci Savudrija i plaži Kempinski.

 Vrijedan doprinos eko akciji dala su i djeca, sudionici 5. međunarodne dječje ronilačke eko patrole.

 “Dvadesetak malih ronioca uključilo se u akciju i tako ne samo učilo o važnosti očuvanja prirode, nego su bili na svježem zraku, naučili su nešto novo, upoznali su svijet ronjenja i to je ono najvažnije kada o ovakvim akcijama govorimo. Ovakvi kampovi, ovakve akcije  kao što je ova je hvale vrijedna i to je smjer u kojem svi trebamo ići kako za ekologiju, tako i za svoje slobodno vrijeme”, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

 “Kad govorimo o zaštiti Jadrana tu smo pred posebnim izazovom zato što ga posjećuje ogroman broj turista i gostiju, među njima su i oni koji nisu odgovorni, ostavljajući iza sebe u vidu plastike, stakla, boca, raznoraznog otpada u našem podmorju, time nam čine veliku štetu. Moj apel svima i apel ove akcije je da samo čisti Jadran može biti i najljepši“, rekao je ministar Ćorić.

 Glavni cilj same akcije, uz čišćenje podmorja je i ukazivanje na globalni problem onečišćenja podmorja te podizanje razine svijesti građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru, a samim tim nužno je povezivanje svih generacija i susjednih zemalja sa istim ciljem zaštite prirode i očuvanja ljepota Jadranskog mora”, istaknula je u ime organizatora Promocije ronjenja Andreja Vedrina.

 “Ovakvi projekti doprinose dobrosusjedskim odnosima koje Hrvatska i Slovenija njeguju dugi niz godina, dok sama akcija čišćenja doprinosi očuvanju podmorja Jadranskog mora”, izjavio je video porukom Ministar za okolje in prostor Republike Slovenije Andrej Vizjak.

 O izazovima u kojima smo se svi našli glede pandemije korona virusa, govorio je na otvorenju izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, ravnatelj Nastavnog zavoda  za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, dr. Zvonimir Šostar.

 Akcija je održana pod pokroviteljstvom hrvatskog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te slovenskog Ministarstva okoliša i prostornog planiranja, te Ministarstva turizma i sporta, Grada Zagreba, Umaga, Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije