26 C
Kotor

Slušaj online radio

Inflacija u EU-u u oktobru premašila 11 posto

Euro

Inflacija u EU-u ubrzala je u oktobru, premašivši 11 posto, objavio je evropski statistički ured, snizivši ujedno procjenu rasta potrošačkih cijena u eurozoni.

Godišnja stopa inflacije u EU-u, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u oktobru je dosegnula 11,5 posto, novu najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo objavljivati podatke.

U rujnu iznosila je 10,9 posto, a u listopadu prošle godine 4,4 posto.

U eurozoni porasla s 9,9 posto u rujnu na 10,6 posto u listopadu, objavio je Eurostat, snizivši procjenu s kraja listopada za 0,1 postotni bod.

Snižena procjena odražava blaži rast cijena energije, za 41,5 posto u odnosu na prošlogodišnji oktobar. Prije dva tjedna Eurostat je procijenio da su porasle 41,9 posto.

U listopadu stopa inflacije u eurozoni iznosila je 4,1 posto.

Uz skok cijena energije, snažniji nego u rujnu kada su uvećane 40,7 posto, glavni motor inflacije bilo je poskupljenje svježe hrane, za 15,5 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad. U rujnu poskupjela je 12,4 posto.

Na mjesečnoj razini rast cijena ubrzao je u oktobru i u EU i u eurozoni, s 1,2 u septembru na 1,4 odnosno 1,5 posto.

Baltik i dalje na vrhu

U usporedbi s septembrom stopa inflacije porasla je u 13 zemalja članica, a pala u njih 11. U tri zemlje zadržala se na rujanskoj razini.

Najsnažnije su i u oktobru porasle potrošačke cijene u Estoniji i Litvi, za 22,5 odnosno za 22,1 posto.

Blizu su i Mađarska i Latvija s rastom cijena za 21,9 odnosno 21,7 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u listopadu iznosila 12,7 posto i bila je viša za 0,1 postotni bod nego u septembru. U listopadu prošle godine iznosila je 3,9 posto.

Najbliže je Hrvatskoj po stopi inflacije u oktobru bila Italija, treće po veličini gospodarstvo i važan trgovinski partner, u kojoj je iznosila 12,6 posto.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i također važnom trgovinskom partneru Hrvatske, iznosila je 11,6 posto.

Najslabiji rast potrošačkih cijena i u listopadu je bilježila Francuska, od 7,1 posto.

Slijede Španjolska i Malta s rastom cijena od 7,3 odnosno 7,4 posto.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije