16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Saradnja jača snage vatrogasaca i spasilaca iz Herceg Novog, Konavala, Trebinja i Ravnog

Flood & Fire

Uspješna završna vježba projekta „Flood & Fire“


Vatrogasci i spasioci iz Herceg Novog, Konavala, Trebinja i Ravnog uspješno su izveli terensku vježbu spasavanja iz poplava, koja je organizovana u okviru prekograničnog projekta „Flood & Fire“.

Na juče održanoj završnoj vježbi učestvovalo je 60 predstavnika službi zaštite i spasavanja iz četiri partnerska grada, helikopterske jedinice vojske Crne Gore, Komunalne policije Herceg Novi, Planinarskog kluba „Subra“, novskog preduzeća „Čistoća“, Crvenog krsta Crne Gore i sanitet Instituta “Dr Simo Milošević” Igalo.

Učesnici vježbe su na dijelu rijeke Sutorine demonstrirali spasavanje ljudskih života i imovine u slučaju poplave. Pripremljeni scenario podrazumijevao je situaciju u kojoj je nabujala rijeka ugrozila stambene objekte i prevozno sredstvo, a u njima su građani čiji životi su u opasnosti, pa je publika imala priliku da sagleda sve aspekte reagovanja u ovakvoj kriznoj situaciji. Za pripremu i sprovođenje bili su zaduženi pripadnici novske Službe zaštite i spasavanja – vježbu je osmislio i koordinirao Aleksandar Škobalj, a vodio Vidak Vuković.

Vježba Flood & Fire

Nakon vježbe, predstavljen je Memorandum o razumijevanju koji su potpisali predsjednici sve četiri Opštine, sa ciljem da vladama sve tri države upute inicijativu za pojednostavljenje formalnosti i omogućavanje lakšeg prelaska granica u vanrednim okolnostima.

„Uputili smo inicijativu da vozila službi opština Konavle, Trebinje, Ravno i Herceg Novi međugranične prelaze prolaze dosta jednostavnije nego što je to bilo do sada. Nadam se da će ta naša inicijativa uroditi plodom jer mislim da u tim situacijama moramo da budemo jedinstveni i da se daleko brže reaguje, kako bi se spasili životi i imovina“, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Projekta Flood & Fire

Kako je rekao, požari koji su se desili u Herceg Novom ovog ljeta pokazali su koliko su važni solidarnost i saradnja susjednih opština. Istakao je da je projekat „Flood & Fire“ veoma značajan za cijelu regiju zato što omogućava nabavku dodatne opreme i kapacitete za zajedničko djelovanje lokalnih službi zaštite i spasavanja. Zahvaljujući se svim partnerima na saradnji, Katić je izrazio nadu da će četiri grada i u narednom periodu udružiti snage na novim zajedničkim projektima. Uz njega, učesnike vježbe su u ime Opštine Herceg Novi pozdravili potpredsjednik Mirko Mustur i glavni administrator Nenad Đorđević.

Trodnevna teorijsko-praktična vježba spasavanja iz poplava održana u Herceg Novom je završna, nakon što su u ostalim partnerskim opštinama organizovane tri vježbe spasavanja iz požara. Projekat „Flood & Fire“ podrazumijeva i nabavku vrijedne opreme za reagovanje u slučajevima požara i poplava, kao i uspostavljanje zajedničkog komunikacionog centra koji je još jedan korak ka bržem reagovanju u vanrednim situacijama, naveo je projekt menadžer za Herceg Novi, Jovan Subotić.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je vježba u Novom izvedena uspješno, te istakao da timovi koji su radili na projektu predstavljaju ponos za sva četiri grada. Kako je rekao, proces realizacije projekta, koji je ušao u posljednji mjesec, pokazao je da partnerske opštine uvijek mogu računati na međusobnu pomoć.

„Stvorila se jedna regionalna baza za sve buduće projekte, bez obzira na temu. Kapaciteti su podignuti u svim opštinama. Herceg Novom je bilo prijeko potrebno da pokaže da može svojim resursima da iznese ovako komplikovane projekte. Ono što nas očekuje u budućnosti, pogotovo potencijalnim ulaskom u EU, jesu veća sredstva i češći projekti kroz koje gradu možemo da donesemo mnogo toga što nam nedostaje, a nismo u prilici da obezbijedimo kroz redovno poslovanje“, istakao je Subotić.

Vježba Flood & Fire

Mariana Čupić Jovanovski iz Općina Konavle kazala je da vježba održana u Herceg Novom predstavlja krunu svih aktivnosti u okviru projekta, pohvalila organizacioni tim i sve učesnike.

„Bitno je naglasiti koliko je ovaj projekat bitan svima nama. U opštini Konavle već se vide rezultati povezivanja ovih opština. Imali smo ovog ljeta priliku da vidimo koliko prirodne katastrofe nemaju granice i koliko je bitno što prije reagovati. I ovo ljeto bila je olakšana komunikacija između pripadnika vatrogasnih jedinica Konavala i Herceg Novog, kao i između nas koji smo članovi projektnih timova. Istakla bih kao najveću vrijednost projekta, osim opreme koja se dobija, vezivanje između projektnih partnera i pripadnika vatrogasnih službi“, poručila je Čupić Jovanovski.

Dražen Bošković iz Grad Trebinje – Grad Trebinje kazao da su projektni partneri vježbom dokazali da zajednički mogu odraditi mnogo toga, a da u narednom periodu slijedi veliki posao. Kako je naveo, ovakve vježbe treba organizovati što češće na različitim lokacijama jer one osnažuju službe i povećavaju povjerenje lokalnog stanovništva i turista.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije