17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Italijanski fenomen Zerokalkare gostovao na VIII Hercegnovskom strip vikendu

Zerocalcare u Herceg Novom

Hercegnovsko Udruženje ljubitelja stripova u saradnji sa stalnim partnerima Ambasadom republike Italije i Opštinom Herceg Novi, ponovo se potrudilo da priredi atraktivan kulturno-zabavni i edukativni program koji ovaj primorski grad stavlja u sam vrh evropske i svjetske strip scene, te je organizovalo VIII Hercegnovski strip vikend pod nazivom „FumOTTO“

“Hercegnovski stip vikend je osmi put u Herceg Novom. To je sekundarna manifestacija Hercegnovskog strip festivala koju smo osmislili 2016. godine kako bismo privukli Vilijama Simsona u naš grad, koji je u to vrijeme bio glavni story-boarder planetarno popularne serije Game of Thrones. Vilijam je postao naš prijatelj, najveći ambasador Festivala u svijetu, a ovaj proljećni događaj je postao enorman i na njega dovodimo samo najveće zvijezde, istakao je jedan od organizatora, Jovan Subotić.

VIII Hercegnovski strip vikend

Novo izdanje Strip vikenda donijelo je bogat program, organoizovana je berza stripova, crtanje za fanove najvećih regionalnih zvijezda stripa, izložba, a kruna programa je koncert alternativnog beogradskog sastava Repetitor. Hercegnovski strip vikend se ovom prilikom pridružio humanitarnoj akciji „Za Snežu,“ pa su posjetioci festivala mogli da kupe HSF postere, majice i memorabiliju po simboličnim cijenama od čega će sav prihod ići za liječenje Novljanke Snežane Radović.

Cijeli ovaj program izgrađen je oko specijalnog gosta festivala Zerokalkarea, globalnog fenomena i trenutno najvećeg imena devete umjetnosti u Italiji.

“On je globalni fenomen stripa i sigurno čovjek broj jedan kada je italijanski strip u pitanju u ovom trenutku. Čovjek koji je trenutno veliko ime u animaciji i koji ima uspješnu saradnju sa Netflix-om sa dvije svoje serije,” napomenuo je Subotić.

Strip vikend

Zerokalkare je došao u pratnji urednika i suvlasnika izdavačke kuće „Bao Publishing“ Mikelea Foskinija da pogleda šta rade mladi talenti u Crnoj Gori i predstavi svoj rad, kažu organiazatori. Talentovani italijanski umjetnik nije krio svoje zadovoljstvo posjetom Herceg Novom.

“Zaista mi je lijepo biti ovdje. Ovo je prije svega drugačiji festival od drugih, zatim, tu je i ova prelijepa okolina i prelijepo mjesto. Ono što mi je najimpresivnije jeste što gdje god odem van Italije ljudi me slabo prepoznaju, međutim, ovdje je dosta fanova čulo za mene i za moj rad, zaista se osjećam predivno,” kazao je Kalkare.

Prilikom svog gostovanja je najavio i novu seriju koju radi sa Netflix-om, “Questo mondo non mi renderà cattivo”, ali je morao da ostane tajnovit.

“Ono što mogu da kažem je da će to biti serije od šest epizoda dužih od prethodnog serijala i da će imati horizontalnu, ali kompleksniju radnju.”

Za gostovanje Zerokalkarea, ali i ostalih velikih imena italijanske strip umjetnosti zaslužna je uspješna saradnja koju HSF ima sa Ambasadom Republike Italije u Crnoj Gori.

Zerocalcare

“Saradnja Ambasade i Strip festivala u Herceg Novom je jako važna, pogotovo zato što sam ja obožavateljka stripova. Kada sam čula da ovdje postoji tako važan festival odmah sam prihvatila da organizujemo nešto zajedno,” kazala je ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori, NJ E Andreina Marsella.

NJ E Andreina istakla je da je će se ova uspješna saradnja nastaviti sa novim izdanje Hercegnovskog strip festivala u septembru.

“U septembru ćemo opet doći sa novim autorima, sa novim strip crtačima. Već smo imali priliku da ugostimo Bacilierija, jednog od najpoznatijih scenarista, strip crtača i tekstopisaca u Italiji koji je došao povodom Dana Italijanskog jezika prošlog septembra, tako da trenutno radimo na tome i pretpostavljamo da ćemo biti jako uspješni,” najavila je ambasadorka.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije