17 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba – Kobaltna šuma/Cobalt Forest Vol2.

Kobaltna šuma/Cobalt Forest

Izložba Kobaltna šuma/Cobalt Forest Vol2. autora Nikole Simanića biće svečano otvorena u subotu 10.septembra u 20h, u Zbirci pomorskog nasljeđa.

Ova izložba nastavak je ranijih umjetničkih istraživanja autor, inspirisana činjenicom da svi materijalni i nematerijalni oblici emituju određene frekvencije i da njihove vibracije mogu imati uticaja na sve sfere socijalnog u umjetničkom kontekstu.

Cobalt Forest je interdisciplinarni projekat, koji preko slika, crteža, instalacija, zvuka i videa, land arta, analitički i kritički se bavi ovim fenomenom.

Na ovoj izložbi u Tivtu biće predstavljeno 40 radova, uglavnom velikog formata, urađenih tehnikom ulje na platnu i ulje na papiru, nastalih u nekoliko prethodnih godina. Umjetnik u ovom ciklusu se igra sa ekspresivnom simbolikom, gestom, akcionim slikarstvom, paternom, unoseći iskustva savremenih digitalnih alata i medija gdje bojeni potezi asociraju na pixele intezivnog kolorita kreirajući jednu novu dimenzionalnost i prepoznatljivost.

Sa druge strane autor pristupa slikarstvu preko najtradicionalnijih slikarskih vještina oslanjajući se na dugogodišnje slikarsko iskustvo, apstraktni ekspresionizam, pop art i nove medije. U ovom ciklusu slika fokus Simanićevog istraživanja je odnos između pojedinca i grupe gdje su prikazani često socijalni paradoksi koji su sveprisutni danas kao i globalni problemi poput ratova, migracija i pandemije.

Tokom izložbe umjetnik će predstaviti i ostale segmente ovog interdisciplinarnog istraživanja kroz razgovore, predavanja i video prezentazcije.

Najčitanije