16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba skulptura “Dodir samoće” akademskog vajara Marka Đurovića

Dodir samoće -akademskog vajara Marka Đurovića

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u četvrtak, 3. novembra 2022. godine, u Modernog galeriji „Jovo Ivanović” u budvanskom Starom gradu otvorena izložba skulptura “Dodir samoće” akademskog vajara Marka Đurovića.

Prisutne je ispred JU Muzeji i galerije Budve pozdravila Ivana Domazetović koja je najavila program. U muzičkom dijelu programa je nastupio učenik ŠOMO Budva Sergej Božović, koji je izveo kompozicije D. Aguado – etida a mol i Sofokles Papas – Soleares. Kustos izložbe je Saša Radišić, viši kustos i autor teksta u katalogu:

„Ciklus „Dodir samoće” sastoji se od četrnaest skulptura u kombinovanoj tehnici, nastalih u periodu poslije teških životnih događaja koji imaju snažan uticaj i potresaju čovjeka. Proces stvaranja bilo kojeg umjetničkog djela vezan je za samoću. U tim trenucima svu gorčinu i tugu umjetnik pretvori u energiju koja je neophodna za stvaralaštvo. Marko poput prirode, koja iz zgarišta stvara nove izdanke sa najljepšim pupoljcima, uspijeva da svoju nedaću i bol pretoči u umjetnička djela. U njegovim djelima možemo osjetiti jačinu potresa koji su u njemu izazvali teški životni trenuci. Njegove skulpture su poput velikog praska, koji je iz velike destrukcije i uništenja stvorio nove svjetove, koje možemo vidjeti na noćnom nebu kako svjetlucaju čarobnom svjetlošću. Markove skulpture u svom arhaičnom crnilu u sebi nose oblike sfera, prelijepih i raznolikih, baš kao nebeska tijela u univerzumu. One predstavljaju onaj pupoljak koji priroda stvara u zgarištu. Ti idealni i prečisti oblici nisu slučajno smješteni u ovom zgarištu koje predstavlja nedaću koja ga je zadesila. One simbolizuju svjetlost na kraju tunela. Veza između ovih oblika je dodir, mala nit, koja dijeli radost i tugu, život i smrt. Nit koja daje vjeru, u ono bolje što dolazi i motiviše čovjeka. Marko na veoma promišljen način koristi vezu između svjetlosti i tame, u cilju ostvarivanja veoma originalne skulpturalne poetike. U njegovim radovima crna, nagorjela stabla, odražavaju energičnu snagu, snagu kojom Marko poput Sizifa penje svoju kuglu kao kamen prema vrhu.”

Dodir samoće -akademskog vajara Marka Đurovića

Izložba će biti otvorena do 20. novembra 2022. godine.

Najčitanije