20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Izmještanje nadležnosti kotorskog suda nije u interesu građana

Sud u Kotoru

Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima u članu 3. predložena je između ostalog, izmjena mjesne nadležnosti Osnovnog suda u Kotoru, i to tako da navedeni sud više ne bi bio nadležan za teritoriju opštine Budva, već bi njegovu nadležnost u tom dijelu preuzeo Osnovni sud na Cetinju.

U vezi sa navedenim, kao građanin opštine Kotor, štiteći interese građana Kotora, Tivta i Budve, kao i svoje lične, ističem: Da je grad Kotor, kao administrativni centar, oduvijek imao nadležnost i to do Veriga u pravcu Herceg Novog, pa sve do Buljarice u pravcu Bara. Shodno tome, raspolaže sa svom potrebnom arhivskom građom, što nije slučaj sa arhivom Cetinja, koji ne posjeduje niti austrougarske karte, ni ZU upisnike, kao ni posjedovne listove arhive, te bi bilo znatno otežano dalje postupanje u svojinskim parnicama, radi čega smatram da je očigledno da sud na Cetinju nema objektivnih kapaciteta za vođenje naših predmeta. Pored navedenog, bitno je spomenuti da je država Crna Gora nedavno uložila više od 500.000 (pola miliona) eura za izgradnju objekta za Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru, kako bi isto imalo adekvatne uslove za rad, s obzirom da pokriva područja opština Kotor, Tivat i Budva, pa se postavlja pitanje da li su ovolika sredstva potrošena uzalud i neplanski, jer ako dođe do izmjene nadležnosti, objekat neće biti korišćen ni u polovini svog kapaciteta?!

Ovaj problem smatram i širim, u kulturološkom smislu, jer predstavlja skrnavljenje istorije Crne Gore, a ovo imajući u vidu da su Osnovni sud u Kotoru i Osnovno državno tužilaštvo najstarije institucije i da su postojale mnogo prije drugih institucija u današnjoj CG, jer je oduvijek teritorija današnjih Paštrovića – odnosno čitave Budve, kao i teritorija opštine Kotora i Tivta bila pod jurisdikcijom suda i tužilaštva u Kotoru.

U konačnom, a s obzirom na gore navedeno, smatram da je ovakav predlog apsolutno suprotan interesima svih građana pomenutih opština, jer se dovodi u pitanje dalja egzistencija ne samo Osnovnog suda u Kotoru i tužilaštva, već i problem daljeg rada zaposlenih u ovim organima, a sve ovo kod činjenice da se pred Osnovnim sudom u Kotoru nalazi negdje između 50-60% tzv. „budvanskih“ predmeta, pa bi se predmetnim nacrtom Zakona ugasio čuveni kotorski sud, a i Kotor dodatno devastirao.

/dipl. pravnik Ivan Mikijelj/

Najčitanije