21 C
Kotor

Slušaj online radio

Japanski “Brod mira” uplovljava u Kotorsku luku 4. oktobra

Brod mira
Brod mira

U Kotor će ponovo uploviti japanski “Brod mira”, 4. oktobra i tom prilikom biće realizovano niz kulturnih programa.

Predstavnici Opštine Kotor iskazali su spremnost da, u okviru svojih mogućnosti i ovlašćenja, pruže neophodnu podršku prilikom posjete “Broda mira” koji će tog dana u Kotor dovesti dvije hiljade posjetilaca.

Matična luka “Broda mira” je u Japanu, a cilj njegovog krstarenja svijetom je promovisanje ljudskih prava, kulture, zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Posjeta “Broda mira” biće dobra prilika da se promovišu i razviju ekonomska, kulturna i umjetnička razmjena između dvije zemlje.

Peace boat
Peace boat

Veče crnogorsko-japanske kulture i umjetničke razmjene u oktobru podstaći će ljude obiju zemalja, različitih kultura i tradicije da bolje razumiju jedni druge i razviju međusobno poštovanje i prijateljstvo.

Ovo je drugi put da Brod mira dolazi u Crnu Goru. Brod mira je vrsta neprofitne organizacije koja su osnovali studenti Univerziteta u Tokiju prije 30 godina, koji su imali viziju putovanja putovanja po regionima Azije I Pacifika kako bi učili o istoriji ratnog perioda od žrtava i preživjelih japanske agresije. Od tada, Brod mira se razvijao i dobio konsultativni status u Ekonomsko-socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija, uticajan je član japanskog civilnog društva i dio je globalnog mirovnog pokreta. Tri puta godišnje se organizuju globalna putovanja i jedno regionalno, i do sada je bilo preko 40.000 učesnika iz preko 100 zemalja svijeta, na ukupno 85 putovanja.

Najčitanije