25 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedrilica najvjerovatnije ostaje u Crnoj Gori

Jedrilica nasukana Foto UPSUL

Jedrilica “Cristal river” koja je 1. oktobra napuštena u Jonskom moru, nakon što je italijanska obalska straža sa tog plovila spasila 55 migranata, nošena morskim strujama i talasima nasukala se na crnogorsku obalu, u blizini Rafailovića 11. novembra. To plovilo biće najvjerovatnije vlasništvo države Crne Gore, nakon što se završe sve zakonom predviđene aktivnosti, izjavio je za Radio Crne Gore, pomoćnik direktora Uprave Pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) Žarko Lukšić.

“Više od 450 kilometara i 40 dana plutala je, nošena talasima, turska jedrilica napuštena u Jonskom moru do Crnogorske obale. Da je nasukana na plaži u blizini Rafailovića uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, dobila je informaciju od građana, kaže pomoćnik direktora uprave Žarko Lukšić.

“Prema toj informaciji koju smo dobili od građana, odnosno marine Dukley u Budvi, 11. novembra, naši pripadnici su odmah pošli tamo, to je bilo ujutru negdje oko 9.00, i našli smo je na plaži blizu Rafailovića, kod plaže Kamenovo, i na njoj je pisalo 1. oktobar, oznaka plovila italijanske obalske straže. I odmah nam je ukazalo da se radi o plovilu na kojem je vršeno traganje spašavanja. Što smo mi uradili, kontaktirali smo odmah MRCC Rom, odnosno koordinacijski centar traganja spašavanja na Mediteranu, koji je glavni centar i kasnije smo dobili informaciju da se radi o plovilu, kao što smo rekli, da ga je spasilo talijanski costguard”, kazao je on u Emisiji za pomorce, koja se nedjeljom emituje na Radiju Crne Gore.

Zbog čega ni nakon dvije sedmice turska jedrilica nije odsukana sa obale.

“Trenutno plovilo se nalazi i dalje na plaži. Istražni organi, centar bezbjednosti Budva, inspekcija sigurnosti i bezbjednosti pomorske plovidbe, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, sektor granične policije i JP Upravljanje morskim dobrom Crne Gore su u koordinaciji vezano za pravni status plovila. Plovilo je pod turskom zastavom, zna se vlasnik plovila jer su pronađeni svi papiri, odnosno dokumenti u samom plovilu i tužilaštvo je u procesu istrage vezano za uspostavljanje kontakta sa vlasnikom jer evidentno je da će ono pripasti državi Crne Gore, odnosno Upravi za nekretnine i imovinu i u samom procesu je taj pravni dio koji treba se riješiti da bi pristupili odsukanju i spremanju plovila, najvjerovatnije u luci Budva gdje je Javno preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je spremno da tu akciju podrži”, dodaje Lukšić.

Da li postoji mogućnost da vlasnik jedrilice Crystal River traži da mu Crna Gora vrati to plovilo?

“Treba uspostaviti kontakt sa vlasnikom, da li će to ići preko Interpola, preko Turske ambasade, to su normalno istražni organi zaduženi za taj dio posla jer ako bi država uzela u tom dijelu plovilo, kasnije ako se pojavi vlasnik on naravno moraće snositi sve troškove vezano za odsukanje i troškove koji su do tog momenta došli”, kazao je sagovornik Radija Crne Gore.

Uprava za pomorsku sigurnost, upravljanje lukama, dovršavanje svih zakonskih procedura nadzire konstantno jedrilicu Crystal River, zaključio je Lukšić.

/M.Filipović/

Najčitanije