21 C
Kotor

Slušaj online radio

Kameliji u čast – održana tradicionalna fešta u Stolivu (VIDEO, FOTO)

Prigodnim kulturno zabavnim programom danas je u Stolivu održana centralna manifestacija “Fešta kamelija 2024.”

Divan, pravi ljetnji dan i tradicionalno gostoljubivi domaćini uz priganice i rakiju, dočekali su goste koji su uživali u jedinstvenom ambijentu koji nudi Boka Kotorska i Stoliv.

Tradicionalno, na rivi je priređen kostmirani igrokaz koji simbolizuje donošenje prvih sadnica kamelije iz Japana u Boku,  koju su donjeli naši pomoraci prije nekoliko vjekova.

Uslijedilo je svečano otvaranje fešte uz prigodni kulturno umjetnički program u kojem su učestvovali KUD Boka, djeca OŠ “Ivo Visin” – Prčanj, Josip Belan na gitari, “Infiniti dance studio”. Posjetioci su bili u prilici da pogledaju cvijetne aranžmane od kamelija.

U ime domaćina i organizatora, goste je pozdravio Romeo Mihović iz NVU “Kamelija”.

Stoliv Fešta Kamelija 2024. – foto Boka News

“Udruženje postoji 105 godina, tačnije od 21. novembra 1919. godine, a udruženje shodno tadašnjem zakonu preregistrovano je 2001. godine u NVO “Kamelija”. Dužni smo zbog naših predaka, tradicije i svega onoga što čini naš primorski i bokeljski identitet da ovu manifestaciju održavamo i da budemo jedna spona između generacija i sačuvamo tradiciju koja je sjajna podloga za turističku promociju ovog mjesta” – poručio je Mihović.

Stoliv Fešta Kamelija 2024. – foto Boka News

Potpresjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević je kazao da manifestacija postala znak prepoznatljivosti mjesta.

“Zahvaljujući mještanima, NVO i svima koji su uložili trud, ova manifestacija je postala sve sadržajnija, tako da pored sjećanja na jedan lijep događaj iz prošlosti, ona je obogaćena kulturnim i zabavnim programom, postala je turistička manifestacija i znak prepoznatljivosti ovog mjesta” – kazao je Ševaljević.

Feštu je otvorio direktor Turističke organizacije Kotor Jovan Ristić.

Stoliv Fešta Kamelija 2024. – foto Boka News

“Ovo je način da se održi tradicija, da se širi sve ono što je tipično za Boku i za sva bokeljska mala mjesta, ali i da se produži sezona…”- poručio je između ostalog Ristić.

Predsjednik MZ Stoliv, Dejan Kašćelan je poželio dobrodošlicu svim gostima, uz želju da se gosti i u buduće vraćaju ovom živopisnom mjestu sa običajima i kulturom.

Stoliv Fešta Kamelija 2024. – foto Boka News

Za najljepše cvjetne aranžmane proglašeni su: Prvo mjesto Vedrani Mihović za aranžman “Stolivski đardin”, drugo Jeleni Marković, za aranžman “Vjesnica proljeća”, a treće Petru Ivoviću za aranžman pod nazivom “Kornet”.

Specijalna nagrada pripala je Aneti i Antonu Čavoru, za aranžman “Stolivski hotel”.

Fešta je nastavljena uz muziku, ribu i vino…

Stoliv – foto Boka News

Više fotografija na našoj Facebook strani.

Najčitanije