20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kandidatura “Budva-Boka 2028 EPK” predstavljena u Grčkoj

Kandidatura “Budva-Boka 2028 EPK” predstavljena u Grčkoj

Na poziv grčkog grada Elefsina, delegacija kandidature “BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture” boravila je od 3. do 5. februara 2023. godine na otvaranju Evropske prijestonice kulture Elefsina 2023.

Spektakularan program na više lokacija i uz učešće stotinak domaćih i inostranih umjetnika održan je pod sloganom “Mysteries of Transition” uz umjetničku direkciju Mihaila Marmarinosa (Grčka) i režiju Krisa Boldvina (V. Britanija).

Na otvaranju je govorila predsjednica Grčke Katerina Sakelaropulu, koja je pored ostalog rekla: “Danas Elefsina oblikuje svoj savremeni identitet kombinujući svoju arheološku i industrijsku istoriju sa novom infrastrukturom koju je dobila zahvaljujući tituli Evropske prijestonice kulture za 2023. godinu.”

Ona je takođe naglasila da: “38 godina nakon što je Meline Merkuri institucionalno uspostavila Evropsku prijestonicu kulture, četvrti grčki grad posle Atine 1985, Soluna 1997 i Patre 2006, dobija ovu prestižnu titulu”.

Na otvaranju su govorili i ministarka kulture Grčke Lina Mendoni, nekadašnji ministar kulture Francuske i član Evropskog parlamenta Žak Lang, gradonačelnik Elefsine Argris Ikonomu, predsedsjednica Upravnog odbora projekta Elefsina 2023 Despina Gerolanu i direktorica projekta Elefsina 2023 Nana Spiropulu i drugi. Nagradu “Melina Merkuri” gradonačelniku Elefsine uručio je šef delegacije Evropske komisije u Grčkoj.

Kandidatura “Budva-Boka 2028 EPK” predstavljena u Grčkoj

Delegacija “BUDVA-BOKA 2028 EPK”, predstavila je svoju kandidaturu i obavila razgovore sa predstavnicima EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, Evropskih prijestonica kulture i kandidata za prestonice: Temišvar (Rumunija), Češke Buđeovice (Češka), Rems (Francuska), Hihon (Španija), Eš (Luksemburg), Ruen (Francuska) i Elefsina (Grčka), Kemnic (Nemačka), Marsej (Francuska), Košice (Slovačka), Maribor (Slovenija), Liverpul (V. Britanija), kao i rukovodiocima niza evropskih kulturnih i umjetničkih institucija, organizacija i projekata kao što su Culture Next, Narrative Archaeology (Norveška/Italija), Cultterra (Grčka), 7 Columns (Nemačka), Time Circus (Belgija), Agprognostic Temple (Australija/Belgija) i drugi.

Odlukom EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, Budva sa Bokom postala je finalista takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU. Finalna faza takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture je još zahtevnija od predfinalne, ali Budva je spremna da učini sve što je potrebno da u tom takmičenju i pobijedi.

Kandidaturi “BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture” predstoji još dosta rada, razvoja projekata i međunarodne saradnje, izgradnje partnerstava sa inostranim kulturnim organizacijama i institucijama, povezivanja sa drugim Evropskim prijestonicama kulture i kandidatima.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije