22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kao nekad… škola tradicijskog jedrenja

Gospa od mora

Brod je čovjeku oduvijek bio ‘drugi dom’. Na njemu on od davnina plovi, ribari, putuje, prevozi i živi. Ti ploveći objekti oduvijek su pružali duboka iskustva i spoznaje o nepredvidivosti prirode, o potrebi njezina uvažavanja, o zakonitostima elementa vode i zraka, o životu s morem i od mora.

Drveni – povijesni i tradicijski brodovi, umijeća i znanja tradicijske brodogradnje dio  su nacionalne maritimne baštine, koji su na jadranskim prostorima, kroz stoljeća svojeg bivstvovanja, sadržajnim elementima utisnuli pečat povijesnog ali i suvremenog identiteta Hrvatske. Drveni brod izvornog izgleda nacionalno je kulturno dobro, posuda kolektivne memorije, svojevrstan spomenik  tradicijske pokretne baštine i nacionalnog pomorskog nasljeđa, koji je potrebno sustavno čuvati kao i svako drugo priznato kulturno dobro.

Jednojarbolna bracera “Gospa od mora” povijesna je brodica s misijom prenošenja znanja i vještina tradicijskog jedrenja latinskim jedrom. Stoljećima razvijane vještine našeg nasljeđa znaju kako jedro privezati, podići ga u pravom trenutku, a na povoljnom vjetru upraviti ga k željenoj destinaciji. Ovo veliko trokutno platno ne može se promatrati kao zasebno izdvojen predmet, već zajedno s trupom broda i vještinom čovjeka čini jedinstvenu i veličanstvenu cjelinu… 

Vještine podizanja i jedrenja latinskim jedrom na području južnog Jadrana posjeduje tek profesionalni skiper i poznavalac tradicijske pomorske baštine – Jadran Gamulin s kojim smo prvo na manjoj gajeti, potom i na većoj jednojarbolnoj braceri kroz predavanja, demonstracije i aktivno sudjelovanje savladali potrebne vještine i usvajati nužna znanja za upravljanje brodicom na latinsko jedro s posadom.

Veliko hvala udruzi Dupinov san i Jadranu Gamulinu na nezaboravnom iskustvu tradicijskog jedrenja.

Maritima Educare

Najčitanije