16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kasalica: Hoćemo i jare i pare, a nemamo kvalitetnu ponudu

Darko Kasalica

Crna Gora ima duboke strukturne probleme koji su posljedica neuređenog političkog tržišta kao generatora svih ključnih društvenih procesa. Drugim riječima, stanje u društvu je odraz političke elite i dok se tu ne postave visoki standardi i kriterijumi priča o sektorskim strategijama nema nekog posebnog smisla – kazao je Pobjedi generalni menadžer Conte hotela i restorana Conte Stari grad Perast Darko Kasalica.

On je mišljenja da je crnogorskom turizmu potrebna strategija kao i za većinu drugih stvari, ali za to je potreban i kontekst.

– Strategija ima smisla u ozbiljnim poslovnim strukturama sa jasnom formulisanom vizijom i ciljevima kojima se iskreno i konzistentno teži. Međutim, ukoliko se strategija donosi forme radi, čisto da se ispoštuje zakonska obaveza ili zahtjev sa strane, bez namjere i/ili kompetencije donosioca da je i implementira, onda takva strategija ostaje mrtvo slovo na papiru, a razvoj se odvija stihijski i haotično – kazao je Kasalica.

Fokus je, kako dodaje, na operativne, svakodnevne probleme.

– Konkretno u mjestu gdje obavljam djelatnost, najveći problem je to što država i Opština infrastrukturno ne prate turistički razvoj grada. Otvaranje novih hotela, privatnih apartmana i restorana mora pratiti povećanje broja parking mjesta, adekvatan sistem za tretman otpadnih voda, renoviranje zapuštenog starog i novog puta, sređivanje plažnih kapaciteta i zelenih gradskih površina itd. Ovi problemi uzrokuju direktne gubitke privrednicima po dva osnova – katastrofalni deficit parking mjesta onemogućava veliki broj tranzitnih i izletničkih posjeta gradu, a zapuštena komunalna infrastruktura umanjuje vrijednost Perasta kao turističke destinacije, a samim tim i cijene naših ugostiteljskih proizvoda – kazao je Kasalica.

Tvrdi i da je teško bilo šta planirati u vanrednim okolnostima pandemije, rata u Ukrajini, opšteg pada životnog standarda usljed rastuće inflacije i očekivanog pada ekonomske aktivnosti krajem ove i tokom sljedeće godine.

– Međutim, naše strateško opredjeljenje je luksuzni turizam koji, za sada, nije poremećen negativnim globalnim trendovima, pa shodno tome i mi bilježimo odlične rezultate u prvoj polovini godine. Najave su jako dobre i za ostatak godine – kazao je Kasalica.

O tome da li da se opredijelimo za visokoplatežni ili masovni turizam kaže da mu se čini da smo, u skladu sa našim mentalitetom, željeli da uzmemo i ,,jare i pare“.

– Želimo luksuzni turizam i goste koji u prosjeku puno troše, ali za svoj novac očekuju komfor, intimu, netaknutu prirodu, autentičnu lokalnu kulturu i sofisticirani servis i gastronomiju. Istovremeno, u jagmi za brzim novcem, velikom brzinom betoniramo zelene oaze i obalu, razvijajući se tako za masovni turizam za koji nemamo putne, komunalne i turističke infrastrukture. Jasno je da sa ovakvim konceptom „bez koncepta“ luksuzni turizam dugoročno nema šansi – poručuje Kasalica.

Što se tiče kvalitetne radne snage smatra da to treba sagledati iz drugačijeg ugla.

– Kvalitetna radna snaga ne pada sa neba već je direktni proizvod odgovornog poslodavca, odnosno njegove spremnosti da dio profita i vremena investira u konkurentne uslove rada i usavršavanje zaposlenih. Ako svi percipiramo radnu snagu kao eksel trošak koji treba nabaviti što jeftinije i eliminisati što prije, onda je logična posljedica da i to malo kvalitetne radne snage u opticaju bježi u inostranstvo glavom bez obzira – objašnjava Kasalica.

Iz njegovog iskustva, najbolja investicija vremena i novca je upravo u zaposlene. Rast njihovih sposobnosti je najvažnija dodata vrijednost našeg ugostiteljskog proizvoda, odnosno osnov za veću razliku u cijeni i održivu atraktivnost naše ponude.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije