16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – pred odbornicima i izmjena Odluke o boravišoj taksi

Herceg Novi

Boravišnu taksu tokom odmora u Herceg Novom u obavezi su da plaćaju svi nerezidentni građani, osim vlasnika nekretninta, koji plaća turističku, što predstavlja njihov doprinos budžetu lokalne uprave.

Pred odbornicima lokalnog parlamenta na narednom zasijedanju, 25. jula  naći će se i predlog Turističke organizacije, koji bi trebalo da uvede red u ovu proceduru, tokom koje je do sada bilo dosta zloupotreba i pogrešnih tumačenja.

Kako za RTHN objašnjava vd direktora Turističke organizacije Herceg Novi, Dorđe Stanojlović, u Zakonu o boravišnoj taksi ne postoji član koji porodicu vlasnika nekretnine oslobađa plaćanja ove obaveze.

– Postoje određeni izuzeci kada je riječ o oslobađanju naplate boravišne takse, ali to su uredbe koje donosi lokalna uprava, ali koje još uvijek nisu usvojene. Turistička organizacija je pokrenula inicijativu prema Opštini da se članovi uže porodice (supružnici, djeca i unuci) oslobode plaćanja boravišne takse – navodi on.

Stanojlović očekuje da lokalni parlament na narednom zasijedanju usvoji ovaj predlog, kako bi porodica nerezidentnog vlasnika nekretnine u našem gradu bila oslobođena plaćanja boravišne takse, ali kako bi i ova procedura bila jasno definisana.

– Stavke ovog zakona do sada su primjenjivane selektivno i paušalno. Imali smo situacije da nismo znali ko su osobe, koje se, na osnovu usmene saglasnosti, oslobađaju boravišne takse, pa i situaciju da su ove obaveze oslobođena neka dalja srodstva, prijatelji i svi koji su kao rodbina samo usmeno definisani – objasnio je Stanojlović.

Lokalna TO u stalnoj je komunikaciji sa Nacionalnom, kao i sa ostalim lokalnim upravama na primorju, a odluku donosi Ministarstvo turizma i ekonomskog razvoja. Opština Budva pokrenula je sliču inicijativu, dok su u Kotoru i Tivtu različito primjenjivali odredbe zakona o boravišnoj taksi, ali problem je što u zakonu nije na pravi način definisana primjena naplate boravišne takse za užu rodbinu.

Izvor:RTHN

Najčitanije