17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Katić: Sezona dobra, trebalo bi sistemski rješavati probleme

Komnenovic-Jokic-Katic

Turistička sezona u CG je korektna i uspješna ocijenjeno je na Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje „Izazovi – turistička sezona 2022. godine“ . Prema podacima NTO od turističke i boravišne takse i članskog doprinosa zaključno sa julom je naplaćeno 1. 590.000 eura.

Sastanku, koji je vodio poslanik Dragan Krapović, su prisustvovali predsjednici primorskih opština među kojima i predsjednik Opštine Stevan Katić. Predstavnici primorskih opština su ukazali na potrebu decentralizacije, posebno kada je riječ o zoni morskog dobra, te da usko sarađuju sa Vladom po pitanju planiranja prostora.

Novom zakonodavnom inicijativom, posebno kada je riječ o Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu, Zakonu o turističkim organizacijama i Zakonu o strancima, uz zajednički rad, moguće je unaprijediti turističku ponudu Crne Gore, jedan je od zaključaka današnjeg sastanka.

Skoro pet sati razgovorano je o pripremi turističke sezone, pokazateljima uspješnosti sezone u odnosu na prošlogodišnju, kao i o pitanjima kontrole buke, odlaganja otpada, privremenih lokacija i saobraćaja.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da u CG prema poslednjim podacima od 28. jula boravi 171. 344 turista što je za 2,4 % više u odnosu na 2021. i 12, 5 manje od 2019.

-Imali smo kašnjenje špica sezone u julu. Sada bilježimo nepregledne kolone automobila i veliki priliv turista. Vjerujem da će avgust biti pun i da će nadoknaditi to što je kasnio špic. Ako nas posluži vrijeme i situacija sa koronom očekujem i dobru postsezonu, kazao je Đurović.

Direktorica NTO Ana Marković Tripković istakala je da je zaključno sa julom naplaćeno milion i 590 hiljada namjenskih prihoda.

-To su prihodi od boravišne takse, turističke takse i članskog doprinosa. To je najmjerodavniji podatak realizacije turističke sezone sa kojim raspolažemo. To je 25 % više u odnosu na isti period 2021. i skoro isti kao 2019. Najvažnija je naplata boravišne takse koja iznosi 768 hiljada i predstavlja rast 46% u odnosu na 2021. , odnoso realizacija od 89 % u odnosu na 2019. Ovi podaci ohrabruju, kazala je Marković Tripković.

Mladen Mikijelj kazao je da su Budžetom 80 % sredstava opredjelili na realizaciju infrastrukturnih projekata jer samo tako možemo unaprijediti prostor u zoni Morskog dobra.

Predsjednik Opštine HN Stevan Katić kazao je da se godinama ponavlja gužva u saobraćaju i da više na ovaj način gradovi u Boki ne mogu da dočekuju turiste.

-Infrastruktura je nešto što se mora raditi i mora se donijeti konačna odluka da li idemo na koridor Jadransko jonsk , da li idemo na brzu cestu zaobilaznicu iznad Boke Kotorske jer ne možemo na magistrali koja je napravljena 60. godina prošlog vijeka i danas dočekivati mnogo veći broj turista nego tada, kazao je Katić.

U Herceg Novom je, tokom dva prethodna mjeseca, registrovano 86.538, oko 3% više u odnosu na 2021. godinu, kazao je Katić.

-U poređenju sa 2019. to je na nivou od 83 %. Optimista sam da možemo očekivati 90 % u odnosu na 2019. godinu. Treba kvalitetnije i bolje raditi. Značajan rast gostiju bilježimo iz regiona, kao i Zapadne Evrope.

Katić je ponovio da Herceg Novi ima ogroman problem sa zdravstvenim turizmom i naveo primjere bolnice Meljine, Instituta Igalo i Hitne pomoći i poručio da se situacija mora mijenjati. Kazao je da je neophodno mijenjati i sistem zaštite, ali da se ne čeka naredna sezona da se integrišu granični prelazi na Zupcima jer su, kako je rekao, svi protokoli potpisani.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije