29.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Kina zabranila uvoz plodova mora iz Japana, Tokio: Neprihvatljivo

Zabrana japanske morske hrane
Foto: Tyrone Siu / Reuters

Japan je poručio Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (SZO) da je kineska zabrana japanske morske hrane nakon ispuštanja pročišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima “potpuno neprihvatljiva”, saopštilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kao protiv argument kineskom obavještenju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji od 31. avgusta o mjerama obustave japanskog uvoza morskih proizvoda koje su počele prošlog mjeseca, Japan je rekao da će objasniti svoje stavove relevantnim odborima SZO-a i pozvao Kinu da odmah povuče tu akciju.

Neki japanski zvaničnici nagovijestili su mogućnost podnošenja pritužbe SZO-u zbog kineske zabrane uvoza plodova mora, za koju je američki ambasador u Japanu prošle nedjelje rekao da je nešto što će Sjedinjene Države podržati.

U odvojenom saopštenju u ponedjeljak, japansko Ministarstvo spoljnih poslova kazalo je da je Japan takođe zatražio od Kine da održi razgovore o zabrani uvoza u vezi sa Fukušimom prema uslovima trgovinskog sporazuma Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP).

“Japan se nada da će Kina održati razgovore s japanskom stranom što je prije moguće i ponovno ispitati svoje mjere u skladu sa svojim obavezama prema Sporazumu RCEP”, rečeno je u japanskom Ministarstvu.

Najčitanije