8 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So predlaže…

Photo: Boka News
Photo: Boka News

U danima za nama, u izlogu hercegnovske Knjižare So, mogli smo vidjeti kako izgleda bronzani reljef Borisava Stankovića i povelja na koži koja svjedoči da je nagradu za najbolje prozno djelo u 2014. godini dobio Nikola Malović za roman „Jedro nade“. Nagrada „Borisav Stanković“ dodijeljena je u nedelju, 29. marta, i sublimira NIN-ovu nagradu za roman godine, i Andrićevu nagradu za najbolju zbirku priča.

Od danas izlog između bokeškozelenih škura Knjižare So biće posvećen nastupajućem Uskrsu.

Preporuke za čitanje…

Otačnik Ignjatija Brjančaninova predstavlja svojevrsnu školu duhovnog uzrastanja, posebno u doba posta. Pažljivo čitanje izreka i povijesti iz ove knjige donosi do čitaoca miomiris istinskog služenja Bogu iz prvih vjekova hrišćanstva. Izdavač je Artprint.

Putovanje kojim počinje roman Papin nosorog Lorensa Norfoka, počinje na obalama Baltika, da bi čitaoca povelo na jug, kroz Evropu kojom huji jedan od bezbrojnih ratova, do Rima, gdje papa Lav X povlači konce političkih igara, a zatim dalje, oko Afrike, burnim morima, nazad do italijanske obale, gdje će se dogoditi brodolom. Iz tog brodoloma, kao polumitsko biće, izaći će na evropsku obalu naslovni junak knjige – papin nosorog. Izdavač je Geopoetika.

Farenhajt 451
Farenhajt 451

Farenhajt 451 roman je Reja Bredberija u kojem nam autor donosi svoju viziju jednog pomahnitalog svijeta koji umnogome podsjeća na naš. Gaj Montag živi u svijetu gdje dominira televizijski program, literatura je na ivici izumiranja a vatrogasci češće raspiruju vatru nego što je gase. Njegov posao je da uništava najilegalniju robu – štampane knjige, a zajedno s njima i kuće u kojima su skrivane. Montag je zadovoljan svojim poslom i nikada se nije zapitao o posljedicama onoga što radi sve dok nije upoznao mladu Klaris koja će mu pričati o prošlim vremenima kada ljudi nisu živjeli u strahu i kada su smjeli da imaju svoje ideje umjesto onih koje propovijeda televizija. Izdavač je Laguna.

Gospa od Badema
Gospa od Badema

Gospa od badema Marine Fiorato uzbudljiva je priča o ljubavi, izdaji i izuzetnom talentu, smještena u srednjovjekovnu Italiju. Bernardino Luini, talentovani učenik Leonarda da Vinčija, pozvan je da naslika fresku u crkvi jednog gradića brdovite Lombardije. Neobuzdan i strastven, Bernadino nije poznat samo po svojim sjajnim djelima, već i po brojnim ljubavnim avanturama. Pažnju mu privlači lijepa Simoneta di Sarono, plemkinja kojoj su dugogodišnji ratovi u Italiji odnijeli muža. Mlada udovica otkriva da i ona posjeduje izuzetan talenat, dok za voljenog pravi napitak od badema, koji će do danas ostati poznat kao Amaretto di Saronno. Kako se stvaranje freske i napitka bliži kraju, oluja vjerskog skandala se nadvija nad njima. Izdavač je Vulkan.

Biografija vode Filipa Bola vodi nas u jedinstveno i interesantno istraživanje supstance koja nas održava u životu. Od biografije do tradicije, od Velikog praska preko rađanja okeana, i sve do samog nastanka života autorova perspektiva je uvijek razumljiva i inspirativna. Od drevnog koncepta vode kao elementa, uviđanja njenog značaja u svijetu zemaljske materije, pa do savremenih saznanja i rezultata najnovijih istraživanja, Bol precizno definiše svijet u kome živimo – svijet u kome život ne bi bio moguć bez vode. Izdavači su Heliks i Centar za promociju nauke.

Hronika – pad Vizantijskog carstva Georgija Sfrancesa knjiga je koja posjeduje pripovijedačku živost romana a ujedno predstavlja jedan od glavnih istorijskih izvora za pomenuti period. Sfrances je bio dvoranin, velikodostojnik i diplomata u službi trojice vizantijsakih careva. Posebno blizak odnos imao je sa posljednjim romejskim vasilevsom, Konstantinom. Pred kraj života se zamonašio i sastavio ovo istorijsko-memoarsko djelo u kome pripovijeda o događajima kojima je bio svjedok tokom posljednjih pet decenija postojanja Vizantije, kao i o padu Carigrada i onome što je potom uslijedilo. Izdavač je Artprint.

Knjižara So Herceg - Novi
Knjižara So Herceg – Novi

Knjigom Porodica Jasminka Petrović još jednom potvrđuje zašto je jedan od najboljih i najčitanijih domaćih pisaca za djecu. Čitajući ovu knjigu imamo osjećaj da stojimo ispred ogledala, rame uz rame sa svojim najrođenijima. Ima tu i smijanja i plakanja, a povremeno se diže i kosa na glavi. Uostalom, znamo da su ogledala takva – sve nam sruče u lice, i to bez dlake na jeziku. Ali na kraju ipak sve dođe na svoje mjesto, pa čak i rodbinski odnosi. Knjigu Porodica bogato je ilustrovao Dobrosav Bob Živković. Izdavač je Kreativni centar.

U hercegnovskoj Knjižari So, sa svakom kupljenom knjigom Jasminke Petrović, Vesne Dedić Milojević i Ljiljane Habjanović Đurović – mogu dobiti njihovi originalni potpisi.

Najčitanije