19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So predlaže za čitanje hitove sa minulog 63. beogradskog Sajma knjiga

Beogradski sajam knjiga

Knjižara So donosi preporuke za čitanje koje su ovog puta vezane za hitove s minulog 63. beogradskog Sajma knjiga, evo i opisa 7 knjiga iz različitih kategorija i žanrova…

Talentovani gospodin Ripli kultni je roman Patriše Hajsmit po kojem je snimljen istoimeni film nominovan za pet Oskara. Imućan američki bračni par Grinlif povjerava delikatan zadatak mladom Tomu Ripliju da otputuje u Italiju i ubijedi njihovog sina Dikija da se vrati u porodični biznis. Ali pošto se u Napulju upozna sa Dikijem, Tomova prvobitna fascinacija prerasta u opsesiju: zar ne bi on mogao da preuzme Dikijev identitet i tako živi ugodnim životom, bez materijalnih problema. Kada Diki posumnja u dobre namjere svog novog prijatelja, Tom će preduzeti nezamislive korake kako bi ostvario naum. Izdavač je Laguna.

Mavrov izveštaj  višestruko je nagrađivan roman autorke Lejle Lalami. Stranice ovog romana ispunjene su imaginarnim memoarima prvog crnog istraživača Amerike, Mustafe el Zamorija, zvanog Estebaniko. Kao rob španskog konkistadora on je u 16. vijeku doplovio na Floridu sa svojim gopodarom Dorantesom. Godinu dana kasnije Estebaniko će biti jedan od svega nekoliko članova posade koji su preživjeli opasnu ekspediciju. Dok putuje po Americi sa svojim španskim saputnicima, uloge roba i gospodara Starog svijeta polako se gube, i Estebaniko postaje jednak drugima, iscjelitelj i pripovjedač. Izdavač je Laguna.

Geofilozofija Mediterana knjiga je eseja u kojoj je autorka Katerina Resta željela da ponudi izvjesno filozofsko promišljanje o prostoru koje ima ogroman značaj za istoriju Evrope i čitavog Zapada. Autorka ispituje i sveukupne korijene kulture promišljajući ih kroz misli filozofskih magova od Ničea i Deride do Brodela i Matvejevića. Knjigu prati set kolornih, očaravajućih mapa, uglavnom izrađenih u 12. vijeku rukom i znanjem Sicilijanca arapskog porijekla El Idrisija u Palermu, mediteranskoj osmatračnici čitavog do tada poznatog svijeta. Izdavač je Geopoetika.

Islamska umjetnost i arhitektura kapitalno je djelo enciklopedijskog obima i formata koje prati istorijski razvoj islamskih područja i dinastija. Stranice ove knjige otkrivaju bogatu kreativnost islamske umjetnosti i arhitekture, od djela Emevija u Siriji do Mogula u Indiji; od Osmanskog carstva pa sve do moderne savremene umjetnosti. Izdavač je Libris.

Saobraćajna početnica upoznaje najmlađe sa osnovnim pravilima koja važe u saobraćaju. Da bismo bili sigurni pješaci i spretni vozači svojih bicikala, rolera i trotineta, trebalo bi da steknemo neka osnovna znanja. Iz knjige ćemo naučiti kako se formiraju kolone pješaka, kako se ulica prelazi preko i van pješačkog prelaza. Takođe su opisane situacije na koje možemo naići na raskrsnicama, saznaćemo kako izgleda kad saobraćaj  reguliše policajac a kako kad postoji semafor, te čemu služe saobraćajni znaci. Izdavač je Pčelica.

Iz greške u grešku jedanaesti je dio nevjerovatno popularnog serijala Dnevnik šonjavka autora Džefa Kinija. Greg Hefli je pod sve većim pritiskom. Njegova mama misli da mu video-igrice pretvaraju mozak u  kašu, pa želi da njen sin malo odloži džojstik i istraži svoju kreativnu stranu. Kada otkrije kesicu gumenih crva, sine mu ideja. Može li Greg otkačiti mamu tako što će snimiti film i da li će pri tom postati bogat i slavan. A možda će upadanje iz greške u grešku samo još više pogoršati Gregovu situaciju. Izdavač je Dereta.

Neko se uselio u onu staru vilu novi je roman u zagonetkama Uroša Petrovića, velikog majstora zagonetnih pustolovina. Ovaj put vodi nas u napetu avanturu sa Lunom, Lirom i Veom, djecom čudnih naravi iz još čudnije Ulice ljuljaški. Pred nama je mnogo iznenađenja i čak 30 mozgolomnih misterija koje nam neće dati mira dok ih ne riješimo. A rješenje se, za one kojima je potrebno, može naći negdje među koricama ove knjige, i može se pročitati samo pomoću ogledala. Knjigu Neko se uselio u onu staru vilu sjajno je ilustrovao Aleksandar Zolotić Izdavač je Laguna.

Najčitanije