24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara SO primljena u Udruženje izdavača i knjižara Srbije

Udruzenje izdavaca i knjizara Srbije, 2017.

Hercegnovska Knjižara „So“, koja baštini tradiciju od čak 119 godina starog obalnog knjižarstva Jova Sekulovića, primljena je u Udruženje izdavača i knjižara Srbije.

Pisac Nikola Malović, PR knjižare „So“, kaže da su u ovom Udruženju u njenom specifičnom formatu izdavanja knjiga sa morskom, bokeljskom i pomorskom tematikom, prepoznali potrebu za očuvanjem zajedničkih interesa.

– Prepoznata kao jedan od barometara kulture grada Herceg Novog i Boke, Knjižara „So“ izdavač je knjiga od kapitalnog značaja, kao na primjer: „Istorija bokeljskog pomorstva“ Predraga V. Kovačevića, „Vita Kotoranin, neimar Dečena“ (nagrada za izdavački poduhvat godine 2016. na hercegnovskom sajmu knjiga), „Gorski vijenac – bokeljsko izdanje“ Petra II Petrovića Njegoša, i mnogih drugih. Iz Udruženja izdavača i knjižara Srbije ocijenjeno je da je Knjižara „So“ tokom 13 i po godina postojanja ugostila nebrojene pisce, te vlasnike mnogih izdavačkih kuća upoznala sa svojim specifičnim formatom: da izdaje knjige sa morskom, bokeljskom i pomorskom tematikom. Budući da taj format ne njeguje niko drugi, prepoznata je potreba za očuvanjem zajedničkih interesa i potreba Udruženja u oblasti izdavačke djelatnosti.

Malović ističe da je velika čast što je jedna mala knjižarska i izdavačka kuća jedina iz Crne Gore postala član Udruženja izdavača i knjižara Srbije.

– Počastvovani smo činjenicom da smo prepoznati kao dostojni članovi Udruženja, sa mnogim pravima, po principu jedan član – jedan glas. Slikovita je slučajnost po kojoj je Knjižara „So“ Ugovor o članstvu dobila u koverti frankiranoj jubilarnom PTT markom: 150 godina od predaje ključeva grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću. Naša knjiga „Istorija bokeljskog pomorstva“ bilježi podatak da je prvim ratnim brodom moderne Srbije, „Deligradom“, čiji je prvi kapetan bio upravo Novljanin Aleksandar Poznanović, odvedena 1867. niz Dunav posljednja turska posada beogradske tvrđave. Sve što je povezano – uvezuje se, te otud i jedna zalivska knjižara postade član Udruženja izdavača i knjižara Srbije, zaključio je Malović.

Najčitanije