15 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjžara “So” predlaže za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

Preporuke za čitanje koje su listom vezane za hitove s minulog 60. beogradskog Sajma knjiga.

Progutana je opčinjavajući roman slavnog režisera Dejvida Kroneberga. Moderni i opsjednuti kamerama, Naomi i Nejtan žive od toga što sarađuju sa žutom štampom u doba društvenih medija. Naomi zaokupljuju naslovi koji se tiču slavnog para promiskuitetnih filozofa. Nejtan, u međuvremenu, fotografiše u Budimpešti kontroverzne postupke hirurga bez dozvole. Ove paralelne priče prepliću se u uzbudljivi zaplet koji obuhvata geopolitiku, trodimenzionalnu štampu, Sjevernu Koreju, Kanski filmski festival i nevjerovatno raznovrstan seks. Izdavač je Laguna.

Povratnici autorke Dulse Marije Kardozo plijeni čitaoce ne samo virtuoznošću stila nego i temom koja je, na žalost, veoma aktuelna i danas, prikazujući sudbinu izbjeglica, vječitu temu o seobama i nostalgiji. Dječak Raul, zajedno sa majkom i sestrom, uz još stotine hiljada Portugalaca prinuđen je da napusti Angolu nakon proglašenja nezavisnosti te zemlje. Napuštanje sopstvenog doma ispunjeno je tjeskobom, naročito zbog neizvjesne sudbine oca koji biva zarobljen. Izdavač je Geopoetika.

Stihovi u pesku Sare Šeridan svjetski bestseler, govori o jednom od prvih Evropljana koji je prešao Arabijsko poluostrvo. Džejms, mladi poručnik britanske mornarice, naumio je da osigura prisustvo Britanaca na Bliskom istoku i donese slavu i bogatstvo svom brodu i kraljici. Međutim, planovi padaju u vodu kada dvojica njegovih oficira nestanu tokom misije u pustinji. Neočekivanim spletom okolnosti, Zina postaje robinja poručnika Džejmsa, dok on kreće u misiju spasavanja na zabranjenom i neprohodnom tlu južne Arabije. Izdavač je Vulkan.

Stihovi u pesku
Stihovi u pesku

Harper Li je autorka novog nevjerovatnog romana Idi, postavi stražara koji se događa dvije decenije nakon knjige Kako ubiti pticu rugalicu za koju je dobila Pulicerovu nagradu. Džin Luiza Finč vraća se kući iz Njujorka. U doba kad su vladale napetosti i politički nemiri njen povratak postaju pomal tužan. Saznaje uznemirujuće istine o svojoj porodici i ljudima koji su joj najdraži. Autorka savršeno prikazuje jednu djevojku i jedan svijet u bolnom napuštanju zabluda prošlosti. Izdavač je Nova knjiga.

Idi postavi stražara
Idi postavi stražara

Kao leto Vesne Dedić nostalgična je priča o vremenu i ljubavima koje se više nikada neće vratiti. Lola je odrasla uz samoživog oca i uplašenu majku. Zbog fakulteta seli se iz Niša u Beograd i upoznaje studenta slikarstva Danila. Njeno nezadovoljstvo vezom, državom, besparicom i atmosferom u Beogradu 1991. odvode je u London. Roman Kao leto svidjeće se ženama koje su željele da imaju ljepši život od svojih majki, kao i onima kojima nijedan uspjeh nije bio dovoljno veliki da bi zaboravile neuspjeh u ljubavi. Izdavač je Dedić.

Kao leto
Kao leto

Dnevnik iz Gvatanama Mohameda uld Slahija autentičan je prikaz onog što je postalo kolateralna šteta u ratu protiv terora. Od 2002. godine Slahi je zatvoren u logoru u zalivu Gvantanamo na Kubi. Svih ovih godina Sjedinjene Države ga uopšte nisu optužile za neki zločin. Poslije tri godine zarobljeništva Slahi je počeo da piše dnevnik i prepričava život prije nego što je nestao u američkom zatočeništvu a zatim i svakodnevni život otkad je pritvoren u Gvantanamu. Dnevnik iz Gvantanama prvo je svjedočanstvo ovakve vrste i dokument od istorijskog značaja. Izdavač je Laguna.

O temama. O narodima Konstantina Porfirogenita bila je često predmet rasprava pogotovo među balkanskim narodima. O temama je djelo o Romejskoj imperiji i njenoj politici prožeto praktičnim savjetima kako se postavljati u svakodnevnim situacijama koje nameće donošenje vladarskih odluka. O narodima je drugo djelo objavljeno u ovoj knjizi koje se logički nadovezuje na prvo, pogotovo u u opisima svih naroda carstva: Srba, Hrvata, Rusa, Arabljana, Španaca, nekih unutrašnjih varvara i ostalih romejskih podanika. Izdavač je Mandala.

U knjizi Izaberi zanimanje predstavljeno je više od 300 profesija – od najpopularnijih do nejneobičnijih. Zahvaljujući preglednim i detaljnim ilustracijama, djeca će steći jasnu sliku kako o složenosti tako i o pojedinostima svakog predstavljenog zanimanja. Knjiga pruža odgovore na dječja pitanja o budućem zanimanju omogućavajući im da načine prvi korak ka zanimljivom svijetu različitih poslova na putu do izbora budućeg poziva. Izdavač je Kreativni centar.

Da bismo napravili predstavu, nedostaje nam samo jedna stvar: da glumimo kroz igru. U tome će svakako pomoći Pozorište, knjiga za najmlađe u kojoj sa glavnom junakinjom Anom odlazimo na daske koje život znače. Vidjevši pozornicu, zavjese, svjetla i brojna sjedišta za publiku Ana shvata da je u pozorištu sve moguće. Kada se jednom podijele uloge, obuku kostimi i stavi šminka ništa više ne može biti kao prije. Izdavač je Pčelica.

Najčitanije