17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Komnenović: Imovinom Opštine Tivat neće upravljati ni Zagreb, ni Podgorica

Predsjednik opstine Zeljko Komnenovic

Pitanje korišćenja Doma kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi je isključivo imovinsko-pravno, a ne dnevno-političko, ideološko ili nacionalno pitanje, kakvim ga predstavljaju iz NVO “Hrvatska krovna zajednica – Dux Croatorum”, pojedinci i organizacije koje su povezane sa njima.

Saopštio je to danas predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (NP) reagujući na kampanju koju je u Crnoj Gori i Hrvatskoj pokrenulo Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV). To vijeće na čijem je čelu potpredsjednik HGI Zvonimir Deković saopštilo je da je nalog Opštine Tivat kao vlasnika objekta Doma kulkture u Donjoj Lastvi, NVO Dux Croatorum i ostalim subjektima koje ga koriste da se isele iz tog objekta nakon što 15.aprila prestane važenje aktuelnog ugovora o njegovom ustupanjuj na besplatno korišćenje toj NVO, predstavlja dokaz “mržnje rema hrvatskoj zajednici koja prelazi sve dozvoljene granice i može se podvesti pod sintagmu zatiranja hrvatskog imena u Općini Tivat i ciljanog širenja osjećaja ugroženosti kod pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori.”

Povodom namjere Opštine da iseli Dux Croatorum koji je, kao i HNV što je takođe smješteno u Domu kulture u Donjoj Lastvi, pod političkom kontrolom HGI-a, osudilo je više NVO iz Crne Gore sa hrvatskim nacionalnim predznakom. Podrška HNV-u je stigla i od Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske kao i od same hrvatske Vlade u Zagrebu. Ministarsvo vanjskih poslova Hrvatske tako je prije par dana poslalo zvaničnu protestbnu notu Crnoj Gori u kojoj je „osudilo zahtjev Općine Tivat za iseljenjem institucija hrvatske zajednice iz Doma kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi.“

„Ovom odlukom ugrožavaju se prava hrvatske nacionalne manjine, koja su zajamčena nacionalnim zakonodavstvom Crne Gore i bilateralnim sporazumom između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti manjina iz 2009. godine te relevantnim međunarodnim aktima.“- saopštilo je pore ostaloga, Ministarstvio vanjskih poslova Hrvatske.

Opština Tivat

Reagujuči na ova dešavanja, predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović danas je saopštio da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore preko Direkcije za inspekcijski nadzor nad državnom imovinom u novembru prošle godine, utvrdilo je da Odluka o davanju na upravljanje i korišćenje Doma kulture u Donjoj Lastvi NVO “Hrvatska krovna zajednica – Dux Croatorum” iz 2012., nije u skladu sa crnogorskim Zakonom o državnoj imovini.

“Direkcija za imovinsko-pravne poslove Opštine Tivat je zbog toga pripremila Odluku o stavljanju van snage navedene Odluke. Ugovor između Opštine Tivat i NVO “Hrvatska krovna zajednica – Dux Croatorum” u vezi sa korišćenjem Doma kulture u Donjoj Lastvi zaključen je 15. 4. 2017. godine i ističe 15. 4. 2022. godine. Prema tome, Dom kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi vlasništvo je Opštine Tivat, kao i ostali domovi kulture u Gornjoj Lastvi, Lepetanima, Gradiošnici, Radovićima, Gošićima i Đuraševićima. Njegov imovinsko-pravni položaj može se mijenjati jedino odlukom Skupštine Opštine Tivat koju odbornici HGI, DPS, SDP i SD bojkotuju od septembra prošle godine. Ovo imovinsko-pravno pitanje, uprkos političkim i diplomatskim pritiscima, ne može i neće se rješavati ni u Zagrebu ni u Podgorici, već jedino i isključivo u Tivtu”- poručio je Komnenović.

On je posebno nagčlasio da je “iskrena namjera Opštine Tivat je da Dom kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi bude sjedište aktivnosti svih organizacija sa hrvatskim nacionalnim predznakom i da bude mjesto spajanja, a ne razdvajanja i podjela.”

Inače, pored najnovijeg nalaza Minisgtarstva finansija i socijalnog staranja da Odluka o davanju na upravljanje i korišćenje Doma kulture u Donjoj Lastvi NVO “Hrvatska krovna zajednica – Dux Croatorum”, koju je SO Tivat donijela za vrijeme DPS-SD-HGI lokalne vlasti. nije u skladu sa Zakonom o državnoj imovini, to je već ranije konstatovala i crnogorska Agencija za sprječavanje korupcije.

ASK na čijem je čelu tada bio Sreten Radonjić (DPS) je u oktobru 2018. zvanično utrvrdila da u besplatnom ustupanju Doma kulture ovoj NVO “postoji ugrožavanje javnog interesa i postupanje institucije suprotno principu transparentnosti i integriteta koji je propisan članom 72 Zakona o sprečavanju korupcije“, kao i da su “Dux Croatorum“ i osobe koje ga kontrolišu, iz ovog posla sa javnom imovinom grada Tivta  stekle protivpravnu imovinsku korist. Tada međutim, niko od aktera javne scene koji danas ultimativno zahtijevaju da HNV ostane u Domu kulture u Donjoj Lastvi, nije na to reagovao.

Izvor:S.L.

Najčitanije