25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Konačno izabran izvođač radova na gradnji novog prosvjetnog objekta u Radovićima

Animacija izgleda buduće škole u Radovićima

Krtoli dobijaju novu Osnovnu školu i vrtić, izabran izvođač radova


Uprava za kapitalne projekte Crne Gore potpisala je danas ugovor sa kompanijom „LD gradnja“ iz Nikšića za izvođenje radova na izgradnji nove zgrade Osnovne škole „Branko Brinić“ i dječijeg vrtića u  Radovićima kod Tivta.

Prema nezvaničnm saznanjima, vrijednost ugovora je 4,1 milion eura bez PDV-a. Time je konačno, nakon sva neuspjela tendera na kojima nije bilo prijava zainterovanih građevinskih kompanija,  dobijen izvođač koji će u roku od 18 mjeseci od dana uvođena u posao, sagraditi novi prosvjetni objekat u Krtolima.

Radovi će se izvoditi prema projektu koji je izradio “Urbi.pro” d.o.o. Podgorica, a koji je revidovan od strane “Arhitektonika” d.o.o. Nikšić. Izradu projektne dokumnetacije u visini od 44.700 eura finansirala je Opština Tivat.

Novi objekat u Radovićima biti prva velika investicija države u prosvjetne objekte u Tivtu nakon više od 11 godina koliko je proteklo od izgradnjej onjekta Muzičke škole u tom gradu. Tivat inače, ima izuzetno veliki problem sa ogromnim nedostatkom ili potpunom dotrajalošču kapaciteta u ovdašnjim osnovnim i u Srednjoj školi „Mladost“, pa je aktuelna gradska vlast koju predvodi gradonačelnik Željko Komnenović (NP) izgradnju novih školskih objekata u Tivtu definisala kao jedan od glavnih infrastrukturnih prioriteta.

Aktuelni objekat OŠ „Branko Brinić“ u Radovićima inače,  izgrađen je nakon zemljotresa 1979. godine kao donacija Vlade Švajcarske. Neuslovna montažna zgrada je godinama prokišnjavala i uprkos brojnim naporima Opštine Tivat, MZ Krtoli i školskog odbora da je saniraju, nije mogla da ispuni potrebe osnovaca iz Krtola.

Opština Tivat je stoga uložila sredstva za izradu projekta izgradnje novog objekta, u okviru kojeg je planirana osnovna škola, muzička škola i vrtić. Uloženi su i veliki napori da sada već bivša Vlada premijera Zdravka Krivokapića, uvrsti ovaj projekat u investicioni program države za 2022. jer u prvoj verziji tog dokumenta bivša Vlada nije bila prihvatila skoro nijedan značajniji projekat unapređenja infrastruktutre i izgradnje novih javnih objekata koji joj je kandidovala lokalna uprava Tivta.

Nova škola u Radovićima gradiće se na mjestu postojeće montažne školske zgrade koja će biti srušena. Dok traju radovi, učenici iz Krtola će privremeno nastavu najvjerovatnije pohađati u nekom od objekata stare kasarne „Milan Spasić“ u Radovićima, a koju sada na osnovu ugovora sa Vladom Crne Gore o dugoročnom zakupu i investiranju na Luštici, koristi kompanija Luštica Development.

Najčitanije