16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Tivat podržala tri projekta valorizacije kulturne baštine koji se odnose na arheološka istraživanja

Valorizacija kulturne baštine

Turistička organizacija Tivat je potpisala ugovore sa aplikantima za projekte valorizacije kulturne baštine koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara na teritoriji opštine Tivat. Pravo na podnošenje zahtjeva tokom ove godine imale su javne ustanove, nevladine organizacije i druge asocijacije i udruženja. Komisija u sastavu Maja Marović-predsjednica Komisije, i članovi Patricia Pobrić, Dijana Djinović i Dejan Kandić je od pristiglih 6 projekata sredstva opredijelila za tri projekta.

NVO „Evropski dom“ sa projektom „Izrada projekta (tehnička dokumentacija) rekonstrukcije starog rezervoara za vodu u Velikom gradskom parku“ odobrena su sredstva u isnosu od 7.200,00€. Realizacija projekta, odnosno izrada tehničke dokumentacije koja je preduslov za adekvatnu obnovu austrougarskog rezervoara za vodu, treba da omogući očuvanje njegove kulturne i arhitektonske vrijednosti. Projekat je dugoročno usmjeren na kvalitetno očuvanje i promociju kulturnih i prirodnih vrijednosti parka.

NVO „KZD Napredak Gornja Lastva“, sa projektom „Prirodno i kulturno istorijsko naslijeđe na teritoriji opštine Tivat„ u iznosu od 3.660,00€. Projektom je predviđen ciklus predavanja i terenske obuke za turističke radnike na šest odabranih tema vezanih za prirodno i kulturnoistorijsko nasljeđe Tivta, uz štampanje brošure za upotrebu u daljoj edukaciji. Obuku će voditi stručna lica (arhitekti, arhitekti-konzervatori, kulturni radnici, istoričar umjetnosti), čime se očekuje podizanje standarda i ponude u oblasti kulturnog turizma, ali i jačanje saradnje između struke i promotera kulturno-istorijskih vrijednosti  na području Tivta.

NVO „Crni Plat“ sa projektom „Kulturno nasljeđe antičkog Rima na prostorima Opštine Tivat“, odobrena su sredstva u iznosu od 2.700,00€. Realizacijom navedenog projekta podiže se vidljivost kulturnog nasljeđa antičkog Rima, odnosno otvara put struci za dalja istraživanja i projekte zaštite arheoloških lokaliteta. Komisija  je procijenila i da će rezultati projekta sačuvati od zaborava lokalna znanja, iskustvo i poznavanje terena koji dosad nisu bili zabilježeni, a angažovanje stručnog lica (arheolog) omogućiti njihovu kompetentnu obradu.

„Ove godine smo u saradnji sa Komisijom poziv pripremili temeljno i drago mi je što je TO Tivat jedna od rijetkih koji sprovode ovu vrstu Javnog poziva u skladu sa Zakonom o boravišnoj taksi. U narednom periodu nam slijedi analiza ovogodišnjeg javnog poziva i izmjene koje bi u narednoj godini omogućile što većem broju organizacija da se prijave sa svojim projektima“ – istakla je direktorica TO Tivat Danica Baanjević.

Rok za realizaciju projekata je početak maja 2023.g.

Najčitanije