25 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – oko 150 hiljada turista posjetilo bedeme, ostvaren prihod od 1.191 000 eura

Kotorske bedeme za prva tri kvartala ove godine posjetilo 32 posto više turista u odnosu na prošlu godinu



Od 1. aprila do 30. septembra ove godine Kotorske bedeme je posjetilo približno 150 hiljada posjetilaca, a ostvaren je prihod od milion i 191 hiljade eura, što je povećanje od 32 posto u odnosu na 2022. godinu.

Ovo je 90 odsto prihoda ostvarenog rekordne 2019. godine, kada je Bedeme posjetilo preko 190 hiljada posjetilaca i naplaćeno preko milion ipo eura (pri čemu je cijena ulaznice bila 8 eura), kazao je za Boka News Nebojša Ilić, sekretar Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije Opštine Kotor.

Objasnio je da od cjelokupnog prihoda u Budžet opštine Kotor ide 90 posto, a 10 odsto u budžet Turističke organizacije Kotor. Ilić je pokrenuo predlog o povećanju cijene ulaznice za Bedeme sa 8 na 10 eura, što je bila planirana jedna od tačaka dnevnog reda sjednice Skupštine Opštine, koja u utorak, 3. oktobra nije održana zbog nepotpunog kvoruma. Ukoliko odluka bude izglasana, to znači još veći priliv sredstava, ali i obavezu u smislu održavanja, sanacije i obnove Tvrđave Sveti Ivan, kao ključne fortifikacije  za ulazak Kotora na Listu svjetskog naslijeđa UNESCO-a.

Nebojša Ilić – sekretar Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije Opštine Kotor – foto M.D.P. Boka News

Sudeći po obrušenom kamenju sa zidina, po bilju koje rastače kameno tkivo bedema, odronima koji nas često iznenades proljeća i jeseni, kao i po zapuštenoj-nepristupačnoj južnoj strani Tvrđave, dosad  se nije mnogo uložilo u njenu konzervaciju i restauraciju.

-Što se tiče prihoda Bedemi su veliki resurs, ali i ogromna obaveza i odgovornost u smislu održavanja, što zahtijeva i ogromna ulaganja. Opština je dužna da ta sredstva koristi za očuvanje, zaštitu, unapređenje i turističku promociju i valorizaciju Kotorske tvrđave, a deset posto koje odlaze na račun TO Kotor koristi se za njenu turističku promociju. Projekat obnove cijele Tvrđave, po procjeni konzervatorske branše, iznosio bi oko tri miliona eura, a mi smo ove godine preko Sekretarijata za investicije uložili oko 400 hiljada eura za sanaciju najurgentnijih oštećenja. Osmislili smo projekat koji obuhvata iluminaciju bedema, sanaciju kosina u okviru samih bedema (minimum 400 hiljada eura za sljedeću godinu), predviđena je i prva faza rekonstrukcije kompleksa Svetoga Roka, kaže Ilić.

Planiraju pojačanu kontrolu i digitalizaciju naplate ulaznica

– Radimo i na unapređenju sistema kontrole naplate. Uvešćemo onlajn prodaju ulaznica,  nastojimo da uvedemo i automatsku prodaju karata na samom ulazu, kao i  njihovu prodaju putem web i mobilne aplikacije, a već sada smo uveli gotovinsko i bezgotovinsko plaćanje. Predložio sam i da radimo video-nadzor kompletnih bedema. Do sada je najveći problem bila sama čistoća na Bedemima, te smo ove godine uveli redovno čišćenje, dodaje Ilić.

Kotor – Bedemi – Na punktu za naplatu – foto M.D.P. Boka News

Besplatan ulaz obezbijeđen je za stanovnike Opštine Kotor, za OSI, učenike i studente, humanitarne radnike, te zvaničnike u posjeti Kotoru, a oni koji plate osam eura za ulaznicu, za sada nemaju dodatne edukativne sadržaje o samoj fortifikaciji.

-Posjetioci imaju fenomanelan pogled na Zaliv, imaju i mogućnost posmatranja kroz dvoglede, a svaki od njih kupovinom ulaznice plaća i osiguranje- u slučaju nezgode na Tvrđavi ulaznica im omogućava pokretanje zahtjeva za odštetu. Kroz projekte za iduću godinu planiramo da postavimo privremene (legalne) objekte za osvježavajuće napitke, s obzirom da se na Bedemima obavlja nelegalna prodaja istih. U saradnji sa Komunalnom inspekcijom i policijom nastojimo da spriječimo nelegalne ulaske na Bedeme i uklonimo tu nelegalnu prodaju, ali kad uklonimo jedne, pojave se novi. Postoji i ideja da se formira redarska služba koja bi kružila bedemima, potrebno je da poradimo na povećanju bezbjednosti posjetilaca. Sa Službom zaštite (vatrogascima) imamo dobru saradnju, nastojimo da izdvojimo novčana stredstva  u opremu za vatrogasce, koja bi im omogućila lakšu evakuaciju mogućih povrijeđenih posjetilaca (savremena nosila, oprema za pružanje prve pomoći). Plan je da se uvede audio -vodič, te da se osnuje opštinska vodička služba. Postoji predlog i da se uvede naplata ulaznica za šetnicu bedemima okolo Staroga grad.,

Namjera nam je da za godinu-dvije stvorimo uslove da Bedemi budu otvoreni za posjete tokom svih 365 dana u godini, sada  rade od 1. aprila do 31. novembra, a predložili smo da iduće godine budu otvoreni već 1. marta, ističe Nebojša Ilić.

Jedna Tvrđava – šest nadležnosti

Novom Odlukom o organizaciji rada lokalne uprave, te Odlukom o turističkoj valorizaciji Bedema koja je stupila na snagu u januaru, ranije nadležnosti Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora su raspoređene na više resora – Sekretarijat za za lokalne prihode, budžet i finansije je preuzeo sistem naplate, te smo napravili iskorak u smislu pojačane samokontrole i organizacije naplate. Sekretarijat za investicije se bavi ulaganjima u rekonstrukcije i uvođenje novih sadržaja (sanacija zidina, novi projekat iluminacije), Sekretarijat za urbanizam se bavi tekućim održavanjem (održavanje i zamjena postojećeg mobilijara i infrastrukture, prije svega rasvjete), Komunalno preduzeće održava čistoću i odvozi otpad, a Sekretarijat za zaštitu prirodne i kulturne baštine ima ulogu monitoringa i donošenja programa, dok se Turistička organizacija bavi promocijom  Bedema.

/M.D.Popović, Boka News/

Najčitanije