16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Luka Dubrovnik – sezona 2023. druga najbolja u povijesti

Dubrovnik
Dubrovnik – foto Boka News

Sezona 2023. bit će druga najbolja u povijesti Luke Dubrovnik, nakon 2019. godine.Svi naši kapaciteti, uključujući parking i skladišne prostore, trenutno su maksimalno iskorišteni – pohvalio se izvanrednim rezultatima predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Željko Raguž.

Naime, u grušku luku ove će godine uploviti 350 brodova na kružnim putovanjima, s kojima će u naš grad stići oko 570 tisuća putnika. Upravo se u broju putnika vidi veliki oporavak nakon pandemijskih godina. Kako iznosi Raguž, 2021. godine s brodovima na kružnim putovanjima došlo je oko 120 hiljada putnika, dok ih je prošle godine bilo 350 hiljada. Ove godine ta će se brojka popeti na 570 hiljada, kao posljedica ukidanja svih epidemioloških mjera na brodovima kojima smo svjedočili prethodnih godina.

Izvrstan i oktobar

—Iduće godine očekujemo još bolje brojke, iako su i ove druge u povijesti Luke. Brodovi će u grušku luku uplovljavati sve do kraja godine, a imat ćemo izvrstan oktobar jer očekujemo oko 60 crusiera, što je prosječno po dva dnevno – iznosi za DuList brojke Željko Raguž. Naravno, porast broja uplovljavanja brodova i putnika prati i financijski porast pa će i u tom segmentu ovo biti druga najbolja godina u povijesti Luke Dubrovnik.

—Oporavljamo se i u odnosu na jahte i mega jahte kojih je ove godine više nego lani. Međutim, svjedoci smo kako je njihov broj bio izuzetno velik u pandemijsko vrijeme, što se ove godine nije ponovilo zbog rata u Ukrajini. Većina vlasnika tih jahti bili su Rusi, čija su plovila sada ili zaplijenjena ili su negdje drugdje gdje imaju sigurnost – objašnjava predsjednik Uprave Luke Dubrovnik. Nije mogao ne istaknuti zadovoljstvo poslovanja i u ostalim segmentima.

—Skladišta su nam sva popunjena. Parking služba radi odlično. Imamo veliki broj novih korisnika, ne samo dnevnih nego onih s mjesečnim, kvartalnim, polugodišnjim i godišnjim kartama. Iskoristili smo, naime, situaciju kada su neki parkinzi bili zatvoreni ili u obnovi te smo pridobili povjerenje njihovih korisnika koji su ostali kod nas na naše zadovoljstvo – ističe.

Budućnost je u izgradnji terminala

Raguž je također najavio planove za budućnost.

—Siguran sam da ćemo izgradnjom terminala produžiti sezonu na cijelu godinu i podići naš rad na višu razinu. Nadamo se da će Urbanistički plan uređenja Gruški akvatorij biti izglasan do kraja godine kako je i najavljeno, što je preduvjet kako bismo u budućnosti mogli graditi terminal. Tome svi težimo i tome se svi nadamo. Uz to, usmjerit ćemo se na održivost i kvalitetu, surađujući s Gradom Dubrovnikom u projektu ‘Respect the city’. Ovaj projekt stavlja naglasak na dobrobit domaćeg stanovništva i turista, a ne samo na kvantitetu. To je ono što čini Dubrovnik posebnim – navodi predsjednik Uprave Luke Dubrovnik.

Izvor:Du List

Najčitanije