13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor TV pokrenuo inicijativu za osnivanje Muzeja VPK “Primorac”

Pehari VK Primorac

Povodom jubileja sto godina od osnivanja VPK ”Primorac” (1922-2022), Kotor TV pokrenuo je inicijativu za osnivanje ”Muzeja Primorca”, koji bi osim sportskog i istorijskog, imao širi društveni karakter, jačajući ujedno kulturnu i turističku ponudu Kotora.

Osnivanjem ”Muzeja Primorca” napravio bi se značajan iskorak ka savremenom doživljaju muzejske djelatnosti u Crnoj Gori, a sam muzej bi, poštujući istorijsku dimenziju Primorca i razvoja sporta u gradu, predstavljao svojevrstan ”muzej kotorskog sporta”.

Osnov za pokretanja inicijative nalazimo u izuzetno bogatoj tradiciji Primorca, čije brojne uspjehe na domaćoj i međunarodnoj sceni, kao i najviša reprezentativna dostignuća njegovih igrača i trenera na olimpijskim, svjetskim, evropskim i mediteranskim takmičenjima, kruniše na stotine pehara i medalja te gradskih i državnih priznanja. Publicitet kluba i njegovi simpatizeri i navijači, ali i obaveza današnjeg društva da istakne napore i oda priznanje generacijama Kotorana na stvaranju evropskog šampiona, takođe je čvrsta argumentacija osnivanja ”Muzeja Primorca”.

Držimo da je shodno turističkom potencijalu grada pokretanje i održivost muzeja ekonomski opravdano, dok sama prezentacija bogate trofejne riznice u odgovarajućem opštinskom prostoru u Starom gradu, uz savremen dizajn i korišćenje multimedijalnih rješenja, obezbjeđuje komercijalni aspekt muzeja.

inicijativa – dopis

Kotor TV uputuo je zvaničan poziv gradonačelniku Kotora Vladimiru Jokiću da ispred Opštine Kotor podrži inicijativu. “Iskreno vjerujemo da naša inicijativa zavrjeđuje Vašu podršku, a sve u cilju prosperiteta VPK “Primorac” i sporta u Kotoru.”

Povodom velikog jubileja kluba, Kotor TV takođe je pokrenuo zvaničnu inicijativu da se podigne spomenik osnivaču Primorca prof. dr Leopoldu Netoviću i da se njegovim imenom nazove otvoreno plivalište – gradski banj.

Najčitanije