26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

KotorArt Don Brankovi dani muzike dobitnici projekta “The New Normal”

Don Brankovi dani muzike

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike narednog ljeta realizuju projekat pod nazivom The New Normal, odobren od strane Generalne direktorice UNESCO-a, Odri Azule. Međunarodna konferencija, kao centralna aktivnosti projekta, u Kotoru će okupiti stručne ljude iz različitih oblasti poput umjetnosti, turizma, ekonomije i kulturne politike u cilju sagledavanja nove stvarnosti.

Ciljevi projekta su, promišljanje, preispitivanje i preoblikovanje uloge koju projekti u umjetnosti i kulturi nose, zatim analiza i rasprava o mogućim načinima za ublažavanje uticaja pandemije izazvane virusom COVID-19 na sektor kulture, kao i kulturnog turizma. Takođe, jedna od bitnijih uloga ove konferencije je da ukaže na značaj kulture kao osnove za održivi razvoj i da ponudi moguće strategije i mjere za jačanje otpornosti i zaštite kreativnog i kulturnog sektora u turbulentnim vremenima.

Centralni događaj ovog projekta pod nazivom Nova normalnost: novo sagledavanje, promišljanje i remodelovanje uloge umjetnosti i kulture nakon COVID-19 biće upravo konferencija sa regionalnim stručnjacima, koja će se emitovati uživo putem interneta, dok će njihova diskusija biti upotpunjena sa adekvatnim filmskim programom, publikacijom koja će sadržati zaključke i preporuke do kojih se došlo tokom diskusije, kao i objavljivanjem podcast-a kroz koji će diskusija sa konferencije doći do šireg auditorijuma.

KotorArt Don Brankovi dani muzike su tokom ljeta 2020. godine organizovali nekoliko ispraćenih i zapaženih diskusija i konferencija. Direktor Festivala, pijanista Ratimir Martinović, u Malim noćnim razgovorima sa našim proslavljenim gitaristom, Milošem Karadaglićem, razgovarao je na temu uticaja korona virusa na umjetnost, umjetnike i koncertnu aktivnost, dok je diskusija na temu Festivali u doba krize okupila nekoliko direktorki i direktora festivala iz različitih gradova Crne Gore i regiona, gdje su učesnici izložili svoja gledišta o temi i ovogodišnjim planovima u odnosu na okolnosti nakon čega je uslijedila debata na temu pozicije, uticaja, značaja, mjesta i smisla festivala u kriznim vremenima.

Don Brankovi dani muzike

Međunarodni festival KotorArt, proglašen manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore od strane Vlade Crne Gore, već dvije decenije značajno obogaćuje našu kulturnu i turističku ponudu, a organizuje se uz veliku mrežu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih partnera iz sfere kulture i turizma. Kvalitet i značaj festivala potvrđuje i pokroviteljstvo UNESCO-a, nagrade Wild Beauty Award za najbolju manifestaciju, EFFE titula koju dodijeljuje Evropska festivalska asocijacija, podrška Evropske unije za projekat #synergy KotorArt Don Brankovih dana muzike, kao i dugogodišnja saradnja sa značajnim kompanijama i organizacijama. XIX KotorArt Don Brankovi dani muzike se održavao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Kotor, uz podršku Luštice Bay, kompanije Tonino Lamborgini, ambasada Njemačke i Hrvatske, i mnogih drugih.

Najčitanije