21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorski bazen će biti u funkciji od 15. avgusta – ostaje zastarela tehnologija za zagrijavanje, bez solarnih panela…

Kotorski bazen rekonstrukcija – foto Boka News

„Kotorski bazen “Nikša”Bućin” će biti stavljen u funkciju do 15. avgusta. Narednih desetak dana očekujemo dolazak stakala kako bi mogli zatvoriti sjevrnu stranu bazena nakon čega se skida skela i kreću zanatski radovi, podno grijanje i postavljanje pločica u samom bazenu“ – kazao je za Boka News Željko Aprcović predjsednik Opštine Kotor.

Na naše pitanje zašto nije korištena zelena energija, prije svega solarna energija za grijanje bazena već zatarjela i skupa tehnologija iz prošlog vijeka, Aprcović je kazao:

“Na to pitanje vam ne mogu odgovoriti. Savršeno se slažem sa vama da izvori obnovljive energije takozvana zelena energija pogotovo u mediteranskom gradu kakav je  Kotor treba da bude puno više valorizovana. Projektno tehničku dokumentaciju nisam gledao ali znam da će dio grijanja bazena i zagrijavanja vode koje je veoma skupo ići na tečna goriva a dio na struju. Bilo je logično kada se radi rekonstrukcija ovakvog objekta u vrijednosti od 4,5 miliona eura da bude korištena i energija iz obnovljivih izvora.

Na ovaj projekta rekonstrukcije kotorskog bazena ne možemo više uticati i ostaće kako je projektant utvrdio prilikom izrade projektno tehničke dokumentacije.

Željko Aprcović – foto Boka News

U narednom periodu svaki od objekata od javnog interesa kakva će sutra biti Sportska dvorana u Škljarima morati će koristiti alternativne izvore energije, kako bi smanjili troškove održavanja“ – kaže Aprcović.

Kako nezvanično saznajemo nakon rekonstrukcije kotorski bazen će biti 20 centimetara plići, kakva su vaša saznanja?

„Nisam upoznat sa tim, znam da se prilikom koncipiranja projektno tehničke dokumentacije vodilo računa da bazen mora imati propisanu dubinu. Tek nakon provjere tih navoda mogao bi odgovoriti na vaše pitanje“ – kazao je Aprcović.

Osim rekonstukcije planirano je uređenjem terena i zelenih površina oko bazena.

Inače, zatvoreni bazen u Kotoru nije u funkciji više od tri godine, tačnije od 21. marta 2017. godine, kada su startovali radovi na sanaciji ovog sportskog objekta, sa tada objavljenim rokom od 120 radnih dana. Međutim, bazen je do danas van funkcije.

Projektantska procjena radova na bazenu, koji se finansiraju iz državnog kapitalnog budžeta preko Uprave javnih radova Crne Gore iznosi 4,5 miliona eura. Bazen „Nikša Bućin” otvoren je 1984. godine, a sagrađen je solidarnošću građana Kotora.

Izvor:M.M.

Najčitanije