15 C
Kotor

Slušaj online radio

Kovačević: Rapsodija za ljubitelje klapskog pjevanja u Perastu 10. i 11. septembra

Mikan-Kovačević – foto Boka News

Septembar mjesec rezervisan je za najljepše zvukove klapskih pjesama, vrijeme kada se u drevnom Perastu okupljaju klape iz države regiona, razmjenjujući verse, darove i utiske. Međunarodni festival klapa Perast ove godine proslavlja svoj jubilarni dvadeseti rođendan.

Tim povodom, razgovarali smo sa izvršnim direktorom festivala, Milanom Mikanom Kovačevićem.

Boka News: Pred festivalom je veliki jubilej, Vi kao neko ko je godinama uz festival, ocjenjujete uspješnost ove manifestacije? Da li je organizatorima, te 2001. godine izgledalo da će festival poprimiti epitet međunarodnog i trajati godinama?

Mikan Kovačević: Iako festival pratim od njegovog osnivanja, u organizaciji sam od 2008. godine, a to je ipak značajni period godina. Lično sam očekivao ovakav upjeh jer smo se od samog početka trudili da profiliramo festival, da stekne neku svoju posebnost. Onda smo započeli sa idejom da uvedemo nove klapske pjesme sa temama Boka Kotorska, Mediteran, pomorstvo… drugo, da svim klapama učesnicima bez obzira odakle dolaze predložimo da jedna od dvije pjesme koje pjevaju bude bokeška što je bilo sa oduševljenjem prihvaćeno.

U početku smo bili dosta ograničeni brojem tih kalpsih pjesama i aranžmana negdje ih je te 2008/9. godine bilo tek tridesetak. Kroz nove klapske pjesme dobili smo sada već 80 premjernih izadnja pjesama na temu Boke a saradnjom sa klapkih ekspetima iz čitavog regiona razvili smo polako pisanje partitura i sakupljanje bokeških pjesma. Presudan momenat, bio je otkrivanje 155 zapisal Ludviga Kube koji su nastali 1907. godine. Eminentni muzikolozi, Zlata Marjanović i Jakša Primorac su napisali knjigu o tome koja se smatra izuzetnim doprinosom našoj kulturnoj baštini. Od tih 155 preko 130 partitura je danas obrađeno. Počelo je sa 30, a danas raspolažemo sa bibliotekom od blizu 800 klapskih napjeva iz Boke Kotorske, crnogorskog primorja i unutrašnjosti Crne Gore. Niko nije mogao predvidjeti ovakav uspjeh ali smo davno zacrtali puteve kojima sada ponosno koračamo.

Perast- foto Miro Marušić Boka News
Perast- foto Miro Marušić Boka News

Boka News: Za dvadeset godina kroz festival je prošao veliki broj klapa iz zemlje i regiona. Šta se dešava sa klapama pobjednicama? Koliko njih postoji i dalje, a koliko ih je utihnulo?

Mikan Kovačević: 50 kalpa koje smo pozvali bile su pobjednice u raznim kategorijama, i to su samo prva mjesta. Klapa „Panon“ iz Novog Sada koja je tri puta uzastopno osvajala prvo mjesto se davno raspala, tako i neke od renomiranih kapa sa Korčule koje su bile naši veliki prijatelji i saradnici onda kada je festival postao međunarodan. Mnoge od tih pedesetak klapa su ili prestale sa radom ili se nisu formalno raspale ali imaju poteškoća sa pjevačima. Dobili smo odgovor od 24 klape da će prisustvovati ovogodišnjem festivalu, ipak neke i sad odustaju… Nažalost, klapsko pjevanje je vrlo teško održati na okupu ali zato imamo primjere i klapa koje su tu već 30, 40 godina kao što su „Tamarinke“ koje takođe slave jubilej ali nešto veći, od 30 godina.

Festival klapa Perast 2020. foto Boka News
Festival klapa Perast 2020. foto Boka News

Boka News: Burna godina je za nama, koliko je bilo teško organizovati festival s obzirom na aktuelnu epidemijsku situaciju? Kakvu podršku ove godine festival ima u finansijskom pogledu?

Mikan Kovačević: Imali smo iskustvo iz 2020. godine kada je bilo jako ograničano. Mi smo u decembru izašli sa planom za ovu godinu koji je bio da za jubilej okupi 50 klapa pobjdnica tokom ovih godina i ta ideja je zahtjevala i organizacionu i finansijsku potporu. Predočili smo je našim glavim pokoroviteljima Ministarstvu kulture i Opštini Kotor, nažalost u ovakvoj situaciji bili smo prinuđeni da skratimo taj program jer je finansijski bio veoma zahtjevan, pa smo ponudili skraćeni program. U pitanju je gostovanje nekih 30 klapa i smanjeni svi mogući troškovi uključujući veliki broj pratćih programa kaon što su seminari za domaće klape, učestovanje kalapa na tradicionalnim peraškim manifestacijama i svetkovinama. Takođe, ove godine neće biti takmičenja, nagrada i niza pratećih troškova. Potrudili smo se da sve troškove svedemo na najveći mogući minimum,a da uz to zadržimo dostojanstvo i gostoprimstvo po kom smo prepoznatljivi. Festival je ove godine revijalog karaktera sa ciljem da i klape budu rastrećenije, da se opuste, pjevaju, da sve to bude opuštena atmosfera kako za učesnike tako i za publiku koja je to već prihvatia i vlada veliko interesovanje za rezervacijom mjesta.

Što se tiče epidemiološke situacije, intentnzivno radimo na poštovanju svih mjera. Uz obavezne maske, distancu i higijenu mi zahtevamo i neki od dokaza u vidu potvrde o vakcinaciji, preležanom virusu, PCR ili brzom testu. Pjaca, stolice i bina biće dezifikovane od starne naših priajatelja iz vatrogasnice Perast. Preduzeli smo aposlutno sve da bude bezbjedno.

Boka News: Od 2012. festival prati njegov almanah „Lirica“, ipak to neće biti slučaj sa ovogodišnjim, devetim izdanjem. Zašto?

Mikan Kovačević: U prethodnim izdanjima „Lirice“ mi smo obuhvatili zaista širok spektar ljudi zaslužnih za ovo što imamo danas klapskih pjevanja od Ludviga Kube, Dionizija de Sarna, domaćih autora Gregovića, Vide Matjan, Milorada Minje Vučetića, Maria Katavića, Tamindžića … Osam brojeva je izdato ipak, usled smanjenih finansija koje sam pomenuo, ovogodišnjeg izadnaja neće biti. Mi smo na „Liricu“ veoma ponosni i vjerujemo da ćemo sledeće godine nastaviti sa daljim izdavanjem ako nam to dozvole finansijske mogućnosti.

Lirica foto Boka News

Boka News: Koga od klapskih stručnjaka očekujete?

Mikan Kovačević: Još uvijek čekamo potvrde, tako da ne mogu reći konačan spisak imena ali smo pozvali naše eminentne saradnike od profesora Kraljevića, Mojmira Čačije, Maria Katavića, Jasmika Šetka, Zlatu Marjanović, Jakšu Primorca… Neki se još razmišlajaju jer je otežano putovati used kovid situacije ali u subotu nas očekuje okrugli sto u Muzeju grada Perasta gdje ćemo se osvrnuti na naših 20 godina potostojanja i vjerujemo da će, kao i do sada sve proći u najboljem redu.

/Milica Cvijović/

Najčitanije