12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kraj pandemije na vidiku?

Danska – pandemija – foto EPA

Evropska komisija predložila je da se primjena EU digitalnih COVID potvrda produži sve do kraja juna iduće godine. Istodobno, Evropski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti počeo je objavljivati koronakartu zemalja članica Unije prema kojoj se potencijalni stupanj rizika od zaraze označuje prema novim kriterijima. Karta se dosad temeljila na stopi incidencije u posljednjih 14 dana, a po novome se tomu dodaju i postoci cijepljenih i testiranih. Danas je cijela Evropska unija tamnocrvena, ponajviše zbog i dalje vrlo visokih brojeva novozaraženih omikron-varijantom koronavirusa. No, najava da se približavamo kraju pandemije – sve je više.

Broj novozaraženih i dalje je velik, ali optimizam raste. Stručnjaci tvrde, ovo je početak kraja, pandemija na Starom kontinentu polako posustaje.

– Zbog dobre procijepljenosti stanovništva Europe vlada ‘primirje’, koje bi nas moglo dovesti do stalnog mira s pandemijom. Ali moramo poštovati pravila: cijepiti se i dalje, brinuti se o najosjetljivijima i držati se propisanih mjera, ističe ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije za Europu Hans Kluge.

Mjere se u nekim zemljama gotovo pa ukidaju. Danska je, primjerice, ukinula gotovo sve zabrane. Vlada je odlučila – COVID više nije kritično opasna pojava.

– Nema više maski, čak ne mogu ni objasniti kolika je to promjena u našem životu, rekla je djelatnica u marketingu Judi Olsen.

Šveđani, koje su često kritizirali zbog njihova načina rješavanja problema s pandemijom od danas žive u starom normalnom.

– Vrijeme je da se Švedska opet otvori normalnom životu. To ne znači da je pandemiji kraj, ali ušli smo u novu fazu, ističe švedska premijerka.

Francuski epidemiolozi i danas šalju podatke o velikom broju novozaraženih, ali vlada je ukinula većinu restrikcija. Više se ne mora raditi od kuće, a i nije potrebno nositi masku na svim javnim mjestima na otvorenom.

– Mrzio sam te maske, pogotovo na ulici. I to je završilo, rekao je jedan stanovnik Parisa.

Vlada u Rimu također je odlučila ublažiti mjere, ali samo za one koji su cijepljeni.

– Nema vremenskog ograničenja za sve one koji su primili booster dozu. To je prva odluka koja nas vodi prema staromu normalnom životu, istaknuo je talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza.

No unatoč ublažavanjima, u svim zemljama Unije, bolnice i starački domovi i dalje od posjetitelja traže da nose maske i pokažu COVID potvrde kako bi se zaštitili najranjiviji i stariji.

Izvor:HRT

Najčitanije