13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kristina Miljenović treća na međunarodnom online festivalu gitare “Guitar United fest 2021”

Kristina Miljenović

Višestruko nagrađivana gitaristkinja iz Kotora, Kristina Miljenović na međunarodnom online festivalu gitare “Guitar United fest 2021” osvojila je III mjesto.

Kristina je bila jedina predstavnica Crne Gore.

Međunarodni festival gitare “Guitar United fest 2021” počeo je 28. oktobra i traje do danas u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo (Bosna i Hercegovina).

Tokom četiri festivalska dana, mladi učesnici ovog takmičenja imali su priliku da posjete koncerte renomiranih umjetnika iz Hrvatske, Grčke i Španije. Majstorske radionice za đake i studente odvijale su se online. Ovo online takmičenje se putem interneta održalo u  6 uzrasnih kategorija.

Takmičari su bili iz Evropskih zemalja. Žiri su činili poznati solisti, profesori, kompozitori i pedagozi: Denis Azabagić (BIH/USA), Vojislav Ivanović (BIH/GR) Luther Enloe (USA), Thanos Mitsalas (GR), Istvan Romer (CRO), Maroje Brčić (CRO), Aleksandra Ivanović (SRB/BIH), Stevan Jović (SRB), Belma Tuzović Mujkić (BIH), Raško Radović (SRB), Dušan Erak (BIH).

Festival je u petak 29. oktobra otvorio  mladi gitarista škole flamenka Dani Hernandez (ESP), u sali Kulturnog centra Istočno Sarajevo. Danas kasnije, koncert je održao jedan od najznačajnijih gitarista svijeta Thanos  Mitsalas (GR).

Kristina Miljenović

Danas će biti održan koncert pod nazivom “Podijum za mlade”. Nastupiće studenti gitare Muzičke akademije Istočno Sarajevo.

Festival je osnovan s ciljem promocije i rasta umjetnosti gitare i muzike uopšte, kroz okupljanje izvođača, nastavnika, studenta i publike. Osnivač i direktor festivala je Vojislav Ivanovič. Programska odrednica festivala, sa klasičnom gitarom u centru pažnje, obuhvata najrazličitije muzičke žanrove, soliste i ansamble i sve što je vezano za gitaru kao instrument, samo po jednom kriterijum -visokoj umjetničkoj vrijednosti.

U duhu svog slogana, festival želi da ujedini različite muzičke svjetove, nacije, kulture i jezike, mlade i odrasle, kroz prijateljstvo, obrazovanje i radost muziciranja.

Najčitanije