16 C
Kotor

Slušaj online radio

Kriza u Britaniji sve veća: Prazne police, inflacija, nema vozača

Britanija nestašice – foto EPA

Kriza s nestašicom goriva i namirnica u trgovinama zbog poremećaja u snabdijevanju i nedostatka vozača ne smiruje se u Velikoj Britaniji. Dok je vojska uskočila i posljednjih dana pomaže u prevozu goriva cisternama na benzinske stanice, police u trgovinama su sve praznije, a cijene sve više.

Kraft Heinz, najveći svjetski proizvođač pečenog pasulja, kečapa i dječje hrane, upozorio je početkom ove sedmice kupce da bi se trebali naviknuti na više cijene hrane. Očekuje se da će i cijena kafe skočiti jer se predviđa da će inflacija doseći čak osam posto sljedeće godine, što je najviše u 30 godina.

Cijena kafe skočila 73 odsto, nastupa svjetska nestašica?

Cijena kafe arabika skočila je gotovo 73 odsto u posljednjih godinu dana, no to nije samo britanski problem. Zbog suše i jakog mraza stradalo je 20 odsto biljaka kafe u Brazilu, najvećem svjetskom izvozniku kafe.

A u Kolumbiji, trećoj najvećoj zemlji u svijetu koja proizvodi kafu, poljoprivrednici su odbili isporučiti do milion vreća kafe ove godine kako bi dobili višu cijenu arabike. Stručnjaci vjeruju da je globalna nestašica kafe započela i mogla bi trajati tri godine.

Kriza troškova života u Britaniji postaje sve gora, a police mnogih supermarketa poluprazne su zbog nestašice namirnica poput salate, začinskog bilja, mlijeka, sira, mesa, ribe, smrznutog graška i gaziranih pića, piše Daily Mail.

Osim kritičnog nedostatka vozača teretnih vozila, trgovačke lance muči i nestašica C02 koji se koristi pri proizvodnji gaziranih pića, ali i da bi određeni prehrambeni proizvodi ostali svježi.

Podsjetimo, glavni uzrok ove krize opskrbe leži u Brexitu i tvrdoglavoj politici britanske vlade nakon što je konačno izvela zemlju iz Europske unije u januaru prošle godine. Posljedica te politike – nedostatak između 90.000 i 120.000 vozača kamiona na britanskom tržištu rada, prema procjeni udruženja špeditera Logistics UK – rezultirala je opštom nestašicom.

Veliki proizvođači hrane moraće prebaciti troškove na potrošače

Kona Hakvi, rukovoditeljka istraživanja u poljoprivrednoj tvrtki ED&F Man. konstatovala je za BBC da će veliki proizvođači hrane i pića poput Kraft Heinza, Nestlea i PepsiCoa ipak “najvjerojatnije morati prenijeti taj trošak na potrošače”.

“Bilo da se radi o kukuruzu, šećeru, kafi, soji, palminom ulju, (cijene) svih tih osnovnih namirnice u porastu su. Loše žetve u Brazilu, koji je jedan od najvećih svjetskih poljoprivrednih izvoznika, suša u Rusiji, smanjena sadnja u SAD-u i gomilanje zaliha u Kini kombinovali su se sa skupljim gnojivima, energijom i troškovima transporta kako bi cijene porasle”, obrazložila je Hakvi.

Dodale je da će svi proizvođači hrane biti pogođeni pa će stoga svi podizati cijene na sličan način, “jer je to toliko rašireno da će to svi učiniti, što znači da verojatno neće izgubiti kupce”.

PepsiCo upozorio je da se također suočava s povećanjem troškova svega, od prevoza do sirovina, te da će daljnji rast cijena vjerojatno uslijediti početkom sljedeće godine.

Inflacija bi u Britaniji mogla doseći 9%

Inflacija će smanjiti kućne budžete Britancima, a čak bi mogao omesti i britanski ekonomski oporavak, upozorili su stručnjaci. Usred straha od nestašice hrane u nadolazećim mjesecima i panične kupovine koja je doprinijela praznim policama supermarketa, jedna od šest odraslih osoba u Britaniji u posljednje dvije sedmice nije mogla kupiti osnovne namirnice.

I dok cijene računa za energiju i svakodnevnih potrepština rastu, glavni ekonomist Banke Engleske, Huv Pil, upozorio je da se Velikoj Britaniji sprema duži i veći rast životnih troškova nego što se ranije očekivalo .

Jedan od kupaca na koju su reporteri Daily Maila naišli, Ana Mekkarti, rekla je da se boji da će se problemi pogoršati uoči Božića: “Ljudi takođe kupuju dodatno za Božić jer svi slave. Stvari će se pogoršati ako se nešto ne sredi. Žalosno je što se ova zemlja nalazi u takvom stanju.”

Džonson: Nismo u krizi

Premijer Boris Džonson odbacio je pak prošlog tjedna tvrdnju da peta najveća svjetska ekonomija ide prema inflatornoj spirali, kao u 1970-ima te je zatražio od firmi da se riješe višedecenijske zavisnosti od jeftine uvozne radne snage.

BBC Radio upitao je premijera nalazi li se zemlja u krizi, a Džonson je odgovorio: “Ne.”

Izvor:Index.hr

Najčitanije